© IF en FVV

Vriend van Stefanie (25) hoeft niet opnieuw naar de cel na zware crash die haar het leven kostte

Gent -

De familie van Stefanie Verstappen (25) is woedend nu de man die de zware crash veroorzaakte die hun dochter het leven kostte, niet naar de cel moet. C.V. (32) was onder invloed van cocaïne en reed roekeloos, maar kreeg dinsdag een celstraf met uitstel.

Simon Dekaezemaker

Na een emotionele zitting verlieten vrienden en familie van Stefanie Verstappen (25) uit Tielt dinsdag woedend de zaal van de Gentse politierechtbank. De rechter had daar net een nieuw vonnis uitgesproken over het fatale ongeval in Drongen van 2020, waarbij Stefanie stierf.

Haar vriend C.V. (32), die achter het stuur zat, kreeg 6 jaar celstraf opgelegd, maar wel met probatie-uitstel. Tot onbegrip van een teleurgestelde familie. “Klote justitie”, klonk het. Een eerdere rechter had hem nog vier jaar effectieve celstraf gegeven, maar daartegen was hij in beroep gegaan.

C.V., uit Deinze, zat die nacht achter het stuur en scheurde met 90 kilometer per uur door de Noordhoutstraat in Baarle-Drongen, waar de snelheidslimiet 50 is. Hij was onder invloed van alcohol en cocaïne. In een bocht verloor hij de controle en crashte tegen enkele bomen en een verlichtingspaal.

Stefanie werd uit de wagen geslingerd en overleed ter plaatse. Aan buurtbewoners die ter hulp kwamen gesneld verklaarde V. dat zijn vriendin met de wagen reed. “Geen seconde keek hij naar haar om”, getuigden de advocaten van de familie. “Hij deed alles om de schuld in haar schoenen te schuiven.”

Onmiddellijke aanhouding

V. werd in april vorig jaar veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf en zeven jaar rijverbod. Bovendien werd hij rijongeschikt verklaard. De rechter beval toen ook zijn onmiddellijke aanhouding, omdat de man al 21 veroordelingen opliep en nooit zijn verantwoordelijkheid nam.

De moeder en zus van Stefanie zijn niet te spreken over het vonnis.© fvv

Samen met zijn advocaat Livia Van Eeckhaut tekende V. kort na die beslissing beroep aan tegen de straf. Volgens zijn advocate kaderden de feiten in een zware drugs- en alcoholverslaving en heeft de man zich na de tragische feiten van 2020 al jaren herpakt.

“We hebben getwijfeld om beroep aan te tekenen, maar hij heeft de jongste twee jaar hard aan zichzelf gewerkt. Hij heeft een vaste relatie, vast werk en blijft van de alcohol en drugs af”, pleitte advocate Van Eeckhaut. “Vier jaar cel? Daar was mijn cliënt niet mee geholpen.”

Zware fouten

In het nieuwe vonnis hield de politierechter daarmee rekening. “Het laatste herval van de beklaagde dateert van 2021 en hij werkt aan zijn herstel. Hij volgt een ambulant traject voor zijn cocaïneverslaving”, aldus het vonnis.

“We zijn van oordeel dat de beklaagde beter gebaat is om zich verder te laten begeleiden, dan een effectieve celstraf te krijgen”

Vonnis politierechter

V. werd dinsdag rijongeschikt verklaard en kreeg een zwaardere celstraf opgelegd dan in eerste aanleg, maar wel volledig met probatievoorwaarden. “We zijn van oordeel dat de beklaagde beter gebaat is om zich verder te laten begeleiden, dan een effectieve celstraf te krijgen.”

In het vonnis wees de politierechter meermaals op de ernst van de feiten. “21 keer eerder werd u veroordeeld, u reed opgefokt door de straten in een rijstijl die uitermate roekeloos was en onder invloed van alcohol en cocaïne en dit leidde tot de onopzettelijke dood van uw vriendin Stefanie.”

De nabestaanden van Stefanie krijgen een schadevergoeding, maar de rechtbank oordeelde daarnaast dat de vrouw voor één tiende zelf verantwoordelijk is omdat ze geen gordel droeg en instapte in de wagen, hoewel ze wist dat de bestuurder onder invloed was.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer