Gestolen werken van Picasso en Chagall teruggevonden in kelder in Antwerpen

De federale gerechtelijke politie van Namen heeft vorige week twee gestolen kunstwerken teruggevonden. Het betreft een werk van Pablo Picasso en een van Marc Chagall, die in 2010 werden gestolen in de Israëlische stad Tel Aviv. Eén verdachte is aangehouden.

jvh
Bron: BELGA

De afdeling georganiseerde misdaad van de FGP Namen werd eind 2022 geïnformeerd dat een Belg woonachtig in Namen L’homme en prière van Marc Chagall en Tête van Pablo Picasso te koop aanbood. De twee werken maakten deel uit van een grote diefstal in februari 2010 bij een kunstverzamelaar in Tel Aviv. Dieven gingen aan de haal met sieraden ter waarde van 680.000 dollar en twee schilderijen met een gezamenlijke waarde die toen op 900.000 dollar werd geschat.

Na maandenlang zorgvuldig onderzoek en controles, kon vastgesteld worden dat een geïdentificeerde verdachte de gezochte werken in zijn bezit had. Vorige week woensdag werden op vraag van de onderzoeksrechter twee huiszoekingen verricht in de woning van de hoofdverdachte. Er werd een grote som geld gevonden, maar niet de schilderijen. “Hoewel de verdachte toegaf de schilderijen in zijn bezit te hebben, weigerde hij te communiceren waar hij ze had opgeslagen.”

Het onderzoek leidde de politie uiteindelijk naar Antwerpen. Bij een nieuwe huiszoeking, afgelopen vrijdag, werden de twee schilderijen ontdekt in een kelder. De werken hebben geen schade opgelopen en zitten nog in de originele lijst. De hoofdverdachte is in beschuldiging gesteld van heling van twee schilderijen en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER