© Photo News

Loonverlies voor vaak afwezige parlementsleden

Om hun volle loon te krijgen, zullen federale parlementsleden in de toekomst meer moeten doen dan één keer per week aanwezig zijn op de grote, plenaire vergadering. Ook hun aanwezigheid in de kleinere commissies zal straks in rekening genomen worden. Voor minder actieve parlementsleden als een Bart De Wever, Wouter Beke of Elio Di Rupo dreigt loonverlies.

Simon Andries

‘Meer loon naar werken’ is de nieuwe filosofie in het federale parlement. Vandaag kunnen de parlementsleden in principe één keer per week op het stemknopje komen duwen in de plenaire vergadering en hebben ze hun centen verdiend. In de toekomst zal dat niet meer volstaan om het volledige parlementaire loon te krijgen. De parlementsleden zullen ook op 80% van de stemmingen in de kleinere commissievergaderingen aanwezig moeten zijn. Indien niet, verliezen ze een deel van hun loon. Hoeveel precies? Dat moet nog afgesproken worden.

“De plenaire vergadering op donderdag is vooral belangrijk voor de media-aandacht, maar daar wordt weinig echt parlementair werk geleverd. Dat mag niet volstaan voor een volledige parlementair wedde”, zegt Brecht Vermeulen (N-VA), voorzitter van de werkgroep Politieke Vernieuwing. “Het is de bedoeling om nu ook het belangrijke commissiewerk in rekening te nemen en de afwezigheid te bestraffen.”

Publipart-schandaal

Voor het merendeel van de parlementsleden is de nieuwe regeling geen probleem. Maar voor politici die de commissies vaak links laten liggen – denk vooral aan drukbezette partijvoorzitters als Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V) of Elio Di Rupo (PS) – kan het wel degelijk gevolgen hebben. “Zij kunnen wel nog een officiële vervanger sturen, maar zullen sowieso meer discipline aan de dag moeten leggen dan vroeger”, zegt Vermeulen.

© BELGA

De verplichte aanwezigheid in de commissies is een van de eerste successen van de werkgroep Politieke Vernieuwing. Die werd opgericht na de politieke schandalen rond de schimmige intercommunales Publifin en Publipart en de losse politieke zeden die daarbij aan het licht kwamen. Ook over de hoogte van de parlementaire lonen wordt nu nog gedebatteerd in de werkgroep. Voor het loon van de parlementsleden zelf ziet de werkgroep niet meteen een probleem. Wel voor de speciale functies, zoals de commissievoorzitters of de fractieleiders. Die krijgen nu een pak meer.

Ook Bracke moet inleveren

En last but not least: het loon van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Binnenkort doet de deontologische commissie een uitspraak over zijn bijbaantje in de adviesraad van telecomreus Telenet en het loon dat daarmee gepaard gaat. Bracke is nu al de bestbetaalde politicus van het land met een jaarloon dat de 290.000 euro van premier Charles Michel (MR) ver overstijgt. Dat mag voor N-VA, CD&V én Bracke zelf gerust wat minder zijn. “We gaan het loon van de Kamervoorzitter in verhouding brengen met de andere parlementen in binnen- en buitenland”, zegt Vermeulen. Lees: het loon van Bracke gaat straks fors naar beneden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER