“Dit is naziterminologie”: Europees Parlement onderzoekt uitspraken Vlaams Belanger over migratie

© Europees Parlement

Het Europees Parlement zal een onderzoek voeren naar uitspraken van Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) over een “georganiseerde omvolking” door het Europese migratiebeleid.

Bart Beirlant

Tijdens het debat in Straatsburg over de prioriteiten van België als voorzitter van de Raad van de EU, haalde Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) uit naar het nieuwe Europese migratiepact. Volgens Vandendriessche is het helemaal niet de bedoeling van het pact om de illegale migratie terug te dringen, integendeel, het zou juist de bedoeling zijn om meer migratie aan te trekken. “Europees Commissaris Ylva Johansson geeft het openlijk toe: er zijn te weinig Europese geboortes en ze wil die vervangen door 4,5 miljoen niet-Europeanen per jaar te importeren. Doelbewuste, georganiseerde omvolking”, aldus Vandendriessche.

De Vlaams Belanger gooide daarbij illegale en legale migratie op een hoop. Vorig jaar kwamen er 3,5 miljoen mensen op legale manier naar de Europese Unie om hier te werken. In haar toespraak in Athene begin dit jaar zei Johansson dat er door de krimp van de Europese bevolking nood zal zijn aan een miljoen legale arbeidsmigranten extra per jaar om de krapte op de Europese arbeidsmarkt tegen te gaan.

“Europees Commissaris Ylva Johansson geeft het openlijk toe: er zijn te weinig Europese geboortes en ze wil die vervangen door 4,5 miljoen niet-Europeanen per jaar te importeren. Doelbewuste, georganiseerde omvolking”

Tom Vandendriessche

Vlaams Belang

Nazitaal

Het gebruik van het woord ‘omvolking’ liet de Nederlandse Sophie in ’t Veld, die bij de Europese verkiezingen de pro-Europese partij Volt trekt, niet over haar kant gaan. “Dit is de zoveelste keer dat Vandendriessche naziterminologie gebruikt in dit halfrond. Ik drong al vaker aan op een onderzoek of dit toelaatbaar is. Hij gebruikt het woord ‘omvolking’ dat bijvoorbeeld neonazi’s onlangs gebruikten die met leden van Alternative für Deutschland (AfD) vergaderden over de deportatie van miljoenen mensen uit Duitsland. Dat is geen onschuldige term.’’

“Dit is de zoveelste keer dat Vandendriessche naziterminologie gebruikt in dit halfrond”

Sophie in ’t Veld

Pro-Europese partij Volt

Roberta Metsola, de voorzitter van het Europees Parlement, kondigde daarop aan dat er een onderzoek komt naar een mogelijke inbreuk op artikel 10 van het interne reglement. Dat bepaalt dat “het gedrag van de leden wordt ingegeven door wederzijds respect. Het berust op de waarden en beginselen zoals vastgelegd in de Verdragen en met name in het Handvest van de grondrechten.” Een eventuele sanctie kan variëren van een reprimande, over een financiële straf tot een tijdelijke schorsing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen