Afbeelding ter illustratie

Denemarken zet internationale adopties stop, ook Noorwegen laat buitenlandse adopties onderzoeken

Denen zullen niet langer kinderen vanuit het buitenland kunnen adopteren. Het ministerie van Sociale Zaken heeft beslist om adopties te stoppen vanuit 6 landen na meldingen van onregelmatigheden. Ook in Noorwegen adviseert de Noorse instantie voor internationale adoptie om buitenlandse adopties de komende 2 jaar te stoppen in afwachting van een onderzoek naar illegale praktijken.  

In Denemarken bestaat er maar 1 adoptiebureau. Nu dat te horen heeft gekregen dat de Deense overheid buitenlandse adopties niet langer ondersteunt, moeten zij hun activiteiten staken. Ze werkten samen met 6 landen: Zuid-Afrika, de Filippijnen, India, Thailand, Taiwan en Tsjechië.  

In Noorwegen had de overheid in december al beslist om geen kinderen meer te laten adopteren uit de Filipijnen, Thailand en Taiwan nadat er gevallen van illegale adoptie aan het licht kwamen in de pers. Nu trekt de Noorse instantie voor internationale adoptie opnieuw aan de alarmbel en wil die dat Noorwegen alle buitenlandse adopties voor een periode van twee jaar op pauze zet.  

Buitenlandse adoptie in Vlaanderen

In Vlaanderen worden ook geen nieuwe adoptieprocedures voor buitenlandse adoptie meer opgestart. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) vorige maand nog bevestigd. 

De Vlaamse overheid wil de misbruiken rond de interlandelijke adoptie onderzoeken en aanpakken, daarom zijn er geen adopties mogelijk. Er is ook geen adoptiedienst meer erkend die adoptiedossiers tussen Vlaanderen en het buitenland mag begeleiden.

Lopende dossiers - zo'n tachtigtal - worden wel nog begeleid. Zodra een nieuwe adoptiedienst erkend is, zullen nieuwe procedures opgestart kunnen worden.

Adopties in belang van het kind

"Adopties moeten veilig en gezond verlopen en altijd in het belang van het kind zijn", benadrukt Hege Nilssen, het hoofd van het Noorse directoraat voor onderwijs. "Onze inschatting is dat het risico op onwettigheden reëel is en daarom denken we dat een tijdelijke stop de enige oplossing is."

De vraag naar een onderzoek in Noorwegen komt er nadat er berichten in de media verschenen over vermeende illegale adopties. De Noorse krant VG meldde zo dat sommige kinderen van de Filipijnen waren verkocht en valse geboortecertificaten hadden gekregen. Ook in Denemarken doen gelijkaardige verhalen de ronde over verschillende adoptielanden.   

Extra beoordeling bij lopende adopties

Sinds de start van het nieuwe jaar kunnen er in Noorwegen ook geen procedures meer gestart worden voor kinderen uit Zuid-Korea. In Zweden heeft het enige adoptiebureau in november ook al beslist om adopties uit Zuid-Korea stop te zetten na beweringen over vervalste papieren. De herkomst van de kinderen zou vaak niet kloppen op hun papieren.

Gezinnen die al een kind kregen toegewezen uit de Filipijnen, Thailand, Taiwan, Zuid-Afrika, Hongarije, Bulgarije, Tsjechië, Colombia en Peru mogen hun adoptieproces nog afronden. Er zal vanaf nu wel een extra beoordeling door het agentschap aan te pas komen.

Meest gelezen