Deontologische commissie: “Brief van Staatsveiligheid bevat geen smoking gun over Filip Dewinter”

De brief die Staatsveiligheid aan het Vlaams Parlement stuurde over Filip Dewinter (Vlaams Belang) bevat een timing van zijn contacten met Chinese personen, maar geen smoking gun. Dat is te horen bij leden van de deontologische commissie. “Dat men de klacht maar ontvankelijk verklaart, ik heb niets te verbergen”, reageert Dewinter.

gjs
Bron: BELGA

Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege diende eind vorig jaar een klacht in bij de deontologische commissie van het Vlaams Parlement over Filip Dewinter en zijn vermeende contacten met de Chinese spion Shao Changchun. Over de banden tussen die twee lekte in 2018 al een rapport van Staatsveiligheid uit, maar toen bleek er van strafbare feiten geen sprake. Uit een nieuwe nota van de veiligheidsdiensten zou nu echter blijken dat Dewinter via Changchun in 2020 aan 10.000 mondmaskers is geraakt. De Vlaams Belanger zelf ontkent dat.

In een eerste vergadering van de deontologische commissie werd nog niet beslist of het dossier ontvankelijk zou worden verklaard. Er werd eerst informatie gevraagd aan Staatsveiligheid.

Die heeft nu een beknopte brief gestuurd aan voorzitter Liesbeth Homans. Volgens leden van de commissie staat in de brief voornamelijk een timing vermeld, maar niets over bijvoorbeeld financiële transacties. Het document zou wel volstaan om de klacht ontvankelijk te verklaren. Daarna hopen de leden het volledige dossier te kunnen gaan inkijken bij Staatsveiligheid.

“Ik zal morgen naar de zitting gaan en dan zien we wel weer”, zegt Dewinter. “De carrousel draait verder, zoals de bedoeling is, en ik ben daar het lijdend voorwerp van. Men zal weer proberen om het uit te stellen en op die manier zo dicht mogelijk bij de verkiezingen te raken.”

De Vlaams Belanger heeft naar eigen zeggen niets te verbergen. “Dat men de klacht maar ontvankelijk verklaart”, zegt hij. “Ik lig er niet wakker van.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer