Beschermende maatregelen opgelegd aan rusthuis nadat inspecties “ernstige tekortkomingen” blootleggen

© Google Street View

Korbeek-Lo -

Departement Zorg heeft beschermende maatregelen opgelegd aan woonzorgcentrum d’Eycken Brug in Korbeek-Lo. “Uit twee inspecties bleek dat er verschillende ernstige tekorten zijn die een risico inhouden voor de veiligheid en het welzijn van de bewoners”, klinkt het.

Maarten De Cock

Het Agentschap Zorg en Gezondheid opende eind december een onderzoek naar woonzorgcentrum d’Eycken Brug in Korbeek-Lo. Dat gebeurde nadat op sociale media berichten circuleerden over wantoestanden in het centrum. Volgens zowel ex-werknemers als familieleden van bewoners, werden bewoners verwaarloosd ten gevolge van een personeelstekort. Bijna drie weken later komt het Departement Zorg met een update over het onderzoek. Ook Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) vermeldde de situatie in de commissie Welzijn in het Vlaams Parlement.

LEES OOK. Agentschap Zorg en Gezondheid opent onderzoek na klachten van zware wantoestanden in woonzorgcentrum d’Eycken Brug

“In de voorbije periode vonden twee inspecties plaats, waarbij de Zorginspectie de klachten onderzocht en controleerde of de kwaliteit van zorg voldoende gewaarborgd wordt”, klinkt het bij het Departement Zorg.

“Uit de inspecties is gebleken dat er verschillende ernstige tekorten zijn die een risico inhouden voor de veiligheid en het welzijn van de bewoners. Daarom hebben we onmiddellijk enkele beschermende maatregelen opgelegd aan het woonzorgcentrum. Zo moet er toezicht zijn bij de medicatie-inname door niet-zelfredzame bewoners en moet er voldoende toezicht zijn bij de bewoners bij wie een vrijheidsbeperkende maatregel van kracht is.”

Wekelijks rapporteren

Bij het Departement Zorg laat men weten dat de maatregelen vandaag werden verlengd en aangepast. “Zo moet er een externe crisismanager aangesteld worden om de procedures binnen de werking op punt te stellen. Het woonzorgcentrum moet binnen de twee weken alle vrijheidsbeperkende maatregelen die toegepast worden, opnieuw evalueren samen met de huisarts en de familie van de bewoner.”

“Daarnaast moet men kunnen aantonen dat er voldoende toezicht gehouden wordt bij de bewoners, in het bijzonder bij bewoners waar vrijheidsbeperkende maatregelen van toepassing zijn.” Over de voortgang van de genomen acties moet wekelijks gerapporteerd worden aan het Departement Zorg. Het woonzorgcentrum lichtte naar eigen zeggen alle families van bewoners, het personeel en de raad van het bestuur in over de huidige situatie.

“We gaan als instelling even samenkomen, de maatregelen rustig bekijken en implementeren in onze werking”, aldus algemeen directeur Lien Cornil. “Of de beschermende maatregelen onverwacht komen? Als het Departement Zorg als toezichthoudende overheid zegt dat er tekortkomingen zijn, gaan we dat niet weerleggen. In een woonzorgcentrum zijn er altijd zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Het belang van onze bewoners komt op de eerste plaats, dus we gaan er alles aan doen om de tekortkomingen weg te werken”, besluit Cornil.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen