Werk je morgen best thuis, of kan je naar je werk? “Dat hangt af van één vraag”

Werk woensdag van thuis uit als dat gaat, want het zal niet prettig zijn op de weg. Die raad krijgen werknemers in het grootste deel van Wallonië. Ook in Vlaanderen kan dat nog komen, maar dat hangt nog af van één belangrijke vraag.

Koen Baumers

Woon of werk je in Henegouwen, Luxemburg, Namen of Luik? Dan werk je woensdag maar beter van thuis uit, als je een job doet die van thuis uit kan tenminste. Alleen voor de bedrijven en inwoners van Waals-Brabant geldt nog geen thuiswerkalarm van de FOD Arbeid.

Het thuiswerkalarm is er automatisch van kracht omdat het KMI in die regio’s code oranje heeft afgekondigd voor gladheid. Het risico op sneeuw is er zo groot dat het KMI mensen niet alleen waarschuwt om extra voorzichtig te zijn als ze zich op de weg begeven, maar ook dat ze beter helemaal thuisblijven.

Dat thuiswerkalarm heeft tot doel om meer auto’s van de weg te halen, waardoor het risico op ongevallen en hinder verder daalt. “Dat levert niet alleen tijdswinst op voor de werknemers, het heeft ook economische gevolgen voor de werkgevers en perkt de impact op het leefmilieu in.”

Ook in Vlaanderen?

De kans bestaat dat ook in Vlaanderen nog een thuiswerkalarm van kracht wordt. In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant geldt woensdag een code geel voor gladheid.

“Gezien weersomstandigheden soms vrij snel kunnen veranderen en het KMI code oranje soms eerst laat voorafgaan door code geel, is het raadzaam om op basis van de waarschuwing van 6 uur de dag zelf te beslissen”, klinkt het bij de FOD Werk. “Uit vorige gevallen is gebleken dat code geel de dag voordien op de dag zelf code oranje of hoger kan worden.”

De grote vraag is dus of Vlaanderen woensdagochtend alsnog code oranje krijgt. Dat triggert automatisch ook het thuiswerkalarm. De criteria? Bij code geel moeten vooral voetgangers en fietsers waakzaam zijn, bij code oranje is al het verkeer “erg bemoeilijkt, gestremd of zeer gevaarlijk”. Het gaat om 3 tot 5 cm verse sneeuw in 1 uur, 6 tot 10 cm verse sneeuw in 6 uur, 11 tot 25 cm verse sneeuw in 24 uur of verspreide ijzel of ijsplekken.

Maar voor de duidelijkheid: zelfs dan zijn werkgevers niet verplicht om thuiswerk toe te laten, ook niet als het past in je functie. Maar in veel organisaties is thuiswerken ingeburgerd en kan je er sowieso voor kiezen om op een sneeuwdag de verplaatsing te vermijden.

Wie wel de weg op gaat, krijgt de raad om voorzichtig te zijn, en dan zeker op bruggen en op- en afritten. “Maak ook je schoenen sneeuwvrij en zorg dat ze droog zijn, anders kunnen je voeten van de pedalen schuiven”, zegt Mich Vergauwen van VAB.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer