Microsoft-CEO Nadella zoekt confrontatie met Google en Meta over AI: “Macht kan verstoord worden”

Microsoft-topman Satya Nadella trekt naar het Wereld Economisch Forum in Davos om daar te praten over artificiële intelligentie (AI). Voorafgaand aan zijn bezoek gaf hij alvast concurrenten Meta en Google een veeg uit de pan. Beide bedrijven moeten niet denken dat ze hun monopolie vast kunnen houden, klinkt het.

Waarom is dit belangrijk?

Microsoft heeft zich met investeringen in OpenAI ingelaten met het bekendste AI-bedrijf van het moment. Het komt dan ook niet als een verrassing dat CEO Satya Nadella de AI-kaart trekt. Dat hij daarbij stevige kritiek uit op de concurrentie, terwijl juist zijn bedrijf onder een vergrootglas ligt, is een opmerkelijke offensieve uitgangspositie.

De essentie: Microsoft is op oorlogspad en wil een tegengewicht bieden.

  • Volgens Nadella kan AI een welkome ontregeling veroorzaken in de manier waarop mensen aan informatie komen. Te denken valt dan aan het potentieel van ChatGPT, de chatbot van OpenAI. Microsoft investeerde al fors in dat bedrijf: zo'n 13 miljard dollar.
  • "Laten we eerlijk zijn, een hele concentratie van macht bevindt zich op een paar plaatsen, toch? Zoekmachines zijn daar een van, nieuwsfeeds zijn een ander. Beide di
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer