Direct naar artikelinhoud
RecapSergio over de grens

Iedereen is een beetje Sergio Herman in de tweede aflevering van ‘Sergio over de grens’

Matteo Simoni, Dina Tersago, Frank Lammers, Sergio Herman en Mathieu Terryn in de aftrap van seizoen twee van 'Sergio over de grens'.Beeld DPG Media

Een aflevering gevuld met amuse-gueules van wat VTM-programma Sergio over de grens de volgende zeven weken zal brengen, maar vooral een table d’hôte waar – letterlijk en figuurlijk – een werelddiner wordt geserveerd: daarvoor schuiven alle aanstaande gasten van het programma aan in deze tweede episode van de nieuwe reeks. Met een smakenpalet vanuit zeven uithoeken van de wereld, maar ook Zeeuwse accenten die meerdere gasten op hun tong hebben gelegd.

Wie was er te gast?

In de eerste aflevering zagen we ze nog binnendruppelen in de Ibizaanse villa die voor deze gelegenheid werd gehuurd. In episode twee, net als die opener gefilmd nadat alle individuele reizen zich hadden voltrokken, hijsen ze zich na een namiddagje dobberen aan een rotsstrand samen achter een lange dinertafel. Tom Waes, Matteo Simoni, Dries Mertens, Mathieu Terryn, Maaike Cafmeyer, Frank Lammers en Dina Tersago aan één dis: u hoeft ze niet allemaal te kunnen uitstaan, maar probeer u eens in te denken wat het zou geven wanneer ook maar één lid uit dit gezelschap zou worden vervangen door Rik Torfs. Het mag gezellig blijven in programma’s van dit slag, en daar bleek dit een uitstekend clubje voor.

Welke ‘lekkere gerechtjes’ waren er?

Na de bescheiden lunch en versnaperingen van de vorige aflevering gaat Sergio over de grens nu helemaal los. De fascinerendste scènes van de hele aflevering speelden zich dan ook niet aan tafel af: het waren die waarin de cameraploeg eventjes een vlieg aan de muur kon zijn in de geïmproviseerde buitenkeuken, waar Sergio Herman samen met zijn souschef Tom een full-court press inzet om alle mooie gerechjes tijdig op tafel te krijgen. Het blijft fascinerend om te zien wat een pompende stress er achter lekker eten zit: “We gaan hier even paracommando”, hoor je de meester op een bepaald moment, met het zweet parelend op de bovenlip, zeggen.

Maar het resultaat deed ons meermaals kwijlend naar het scherm reiken. Brioche met kippenlever uit de Zuid-Afrikaanse townships? Crème van citroenverbena? Polenta-flatbread met gepofte aubergine en gesmolten manchegokaas? Köftebolletjes met sofrito? In een zoutkorst gebakken zeebaars met een fleur de pommes de terre? Vongole en viscurry erbij? Meringues met een binnenkant van zoute drop als dessert? Gimme!

Het gezelschap is voltallig in 'Sergio over de grens'.Beeld VTM

Wat hebben we bijgeleerd?

Dat Mathieu Terryn nooit naar zijn eigen muziek luistert op de radio, zoals hij zich liet ontvallen tijdens een korte autorit samen met Cafmeyer, Lammers en Mertens. Dat Dries Mertens niet kan zingen (“Blijf nog even voetballen”, zei Herman zelfs in zijn voice-overcommentaar). En we weten iets meer over dat Zeeuw-zijn van gastheer Sergio Herman: is hij nu een Nederlander of een Belg? Nog altijd een beetje van beide, liet de net-geen-Vlaming, opgegroeid op één luttele kilometer van de grens, zich ontvallen. “Ik voel me meer thuis in België.” Maar op momenten waarop het er écht toe doet wat nationale identiteit betreft, zoals wanneer de nationale ploeg speelt, neemt de Nederlander in hem het over.

Wat was het grappigste moment?

Telkens wanneer de gasten aan deze lange tafel stuk gaan op elkaars witzen zullen gemiddelde VTM-kijkers ongetwijfeld – en honderd procent terecht – weer opmerken hoe ongelooflijk ze ’t vinden dat dit deze gasten hun job is (of toch een niet onprettig neveneffect daarvan). De beste grappen waren die waarin leden van het gezelschap – dat krijg je natuurlijk met meerdere acteurs aan tafel – het Zeeuwse accent van de gastheer imiteerden terwijl de meester zelf stond af te zien in de keuken. Zowel Matteo Simoni als Frank Lammers waagde zich aan zo’n pastiche. Die van Lammers zorgde er zelfs voor dat Terryn en Tersago, die even buiten blikveld waren, dachten dat de chef zélf aan het foeteren was op een van zijn horigen.

Wat staat er volgende week op het menu?

In de volgende aflevering gaat Sergio over de grens opnieuw zijn gekende Anthony Bourdain-toer op. Met Matteo Simoni gaat de reis naar Costa Rica. Waar hij samen met Herman een culinaire epifanie zal ondergaan van die viscurry die ook vandaag al op het menu stond.

‘Sergio over de grens’, elke dinsdagavond om 20.40 uur op VTM.