REACTIES. Hein Vanhaezebrouck is scherp voor Gents bestuur na bekerexit: “Het is jammer voor mijn spelers. Geen van hen heeft voor deze situatie gekozen”

Club Brugge teerde tegen AA Gent op een vroeg doelpunt van Igor Thiago om door te stoten naar de halve finales, maar moest in de tweede helft het initiatief aan de Buffalo’s laten. “De tweede helft kon beter”, gaf Hans Vanaken toe. AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck klaagde dat er te weinig is geanticipeerd op de afwezigheden door de Afrika en Asian Cup. “Zo zien we een halve finale van de beker door onze neus geboord.”

Michael Van Damme, Stefan Smet, Ludo Vandewalle

Club Brugge-aanvoerder Hans Vanaken gaf toe dat de tweede helft beter had gemoeten. Hij had er zelf nog geen verklaring voor waarom Club zo fel inzakte.

“Dat is een goeie vraag”, aldus de aanvoerder van Club Brugge. “Ik denk dat we dat zelf ook nog moeten analyseren. Het is duidelijk dat de tweede helft beter kon.”

“Het grootste gedeelte van de eerste helft was nochtans goed, zeker de eerste twintig minuten. We wisten dat zij meestal fel starten, maar we hadden de openingsfase onder controle en scoorden ook. De tweede helft hebben we het te veel laten uitdraaien op een cupmatch. Het is normaal dat zij feller kwamen opzetten, maar in de omschakeling lag er veel ruimte en daar hadden we beter gebruik van moeten maken. Maar al bij al hebben ze niet zoveel kansen gehad. Er was natuurlijk die redding van Simon op Orban, maar bij die andere kans werd er volgens mij eerst een fout gemaakt op Brandon. Jorne haalde nog een bal van de lijn, maar wij hebben ook een paar mogelijkheden gehad om de score uit te breiden. Ik vind het een verdiende zege.”

“We moeten analyseren waarom we niet meer balbezit hadden in de tweede helft, want daarmee hadden we hen echt helemaal kapot kunnen maken.”

Vanhaezebrouck amuseerde zich met een bal die zijn richting uitkwam.© Isosport

Hein Vanhaezebrouck: “Andere clubs wapenden zich wél tegen vertrekkers”

AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck loofde de prestatie van zijn spelers, maar hamerde op de afwezigen. Hong en Watanabe zitten op de Asian Cup, Tissoudali en Nurio op de Afrika Cup, Fofana vertrok naar Lyon.

“Ik vind dit een spijtige situatie voor mijn spelers. Geen van hen heeft voor AA Gent gekozen om in de situatie terecht te komen dat we onvoldoende gewapend zijn voor dit soort wedstrijden. Zo zien we een halve finale door onze neus geboord”, aldus Vanhaezebrouck. “Ik denk dat iedereen ervan overtuigd is dat we met meer mogelijkheden hadden kunnen doorgaan.”

“Ik heb nochtans een hongerige groep gezien die er onder impuls van onze anciens De Sart en Kums in de tweede helft vol voor ging. We hadden dit seizoen thuis nog niet verloren en ik hoorde dat er een enorm feest was in de kleedkamer van Club Brugge. Het is niet onze fout dat we in deze situatie zitten.”

“Dat er spelers naar de Asian Cup en de Afrika gaan wil eigenlijk zeggen dat je het als club goed doet. Union en Genk missen ook 3 of 4 spelers dacht ik, maar zij zullen daar niet veel problemen door ondervinden. Als club moet je gewapend zijn als je weet dat er spelers zullen vertrekken. Dit was al van bij het begin van het seizoen aangekondigd. Ik hoop dat we deze maand nog iets bijhalen om onze plaats in de competitie niet te verliezen. En dan is er ook het vertrek van Fofana natuurlijk. De laatste maanden maakte hij het verschil. Dat vertrek moet je aanvaarden, dat is de realiteit, maar het is wel jammer voor de spelersgroep.”

“Toch vind ik dat we verlengingen hadden verdiend. Onze eerste helft was niet geweldig. We zaten beneden ons niveau. Mijn spitsen waren niet genoeg aanspeelbaar, onvoldoende gevaarlijk en konden te weinig ballen bijhouden. Maar ik ben fier op wat de jongens de tweede helft hebben gebracht. De kans die bij Club wel binnengaat, wordt bij ons van de lijn gehaald. Maar in essentie verandert dat niets aan het discours.”

© Isosport

Dubbel gevoel bij Deila

Club Brugge-coach Ronny Deila zat met een dubbel gevoel. “We waren 25 minuten de beste ploeg maar verloren daarna het momentum”, aldus de Club-trainer. “We leden veel balverlies, speelden te traag en te veel naar achter. Dan gaven we een lange bal maar verloren het duel om de afvallende bal. De tweede helft begon met iets beter voetbal. Daarna is het weer minder. Maar goed, we gaan door. Dat is dankzij hard werk, een goede defensie en de doelman die ons redt. We gaan naar de halve finale van de beker. Laten we dat maar vooral onthouden.”

© Isosport

Daniel Schmidt baalt na onverwacht debuut

Na amper een tiental minuten viel Davy Roef uit bij de Buffalo’s en daardoor mocht Daniel Schmidt sneller dan verwacht zijn opwachting maken bij zijn nieuwe werkgever: “Invallen zonder warming-up is niet eenvoudig maar de adrenaline hielp me wel. Ik heb dit al enkele keren meegemaakt. Zo moest ik bij ons nationaal elftal - tijdens een interland in Genk trouwens – ook eens invallen door een blessuregeval. Ik had dus best wel een déjà-vu”, grijnsde Daniel Schmidt.

“Ik kwam koud in het spel en dat is nooit makkelijk. Die tegengoal was vooral ongelukkig. Het was echt een lucky goal voor hen. Ik kon eerst nog die poging stoppen maar uiteindelijk caramboleerde die bal nog zodanig dat het toch een doelpunt werd. Zo zuur.”

Voorts kon blauw-zwart amper voor dreiging zorgen en dat zadelde Schmidt en zijn ploegmakkers met een stevige kater op: “Dit was voor ons toch een belangrijke derby. Jammer dat ik de fans geen zege kon schenken bij mijn debuut. Invallen zonder warming-up is niet eenvoudig maar de adrenaline hielp me wel. Ik had mijn vingers wel al ingetaped. Anderzijds had ik wel meteen het goede gevoel want ik had toch al een ganse poos niet meer gespeeld”, aldus de kersverse doelman van de Buffalo’s die eind augustus voor het laatst in actie kwam voor Sint-Truiden, uitgerekend tegen AA Gent. “Ook op dat punt had ik al wat ervaring: zo heb ik eens een interland gespeeld in Utrecht tegen Ivoorkust nadat ik negen maanden niet had gespeeld door een blessure. Ook toen kon ik een goede prestatie afleveren, blijkbaar ben ik daar goed in (lacht).”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer