Katrien Schryvers vierde 60ste verjaardag toen ze vraag kreeg om lijsttrekker CD&V te worden: “Op die leeftijd ben je niet afgeschreven”

Katrien Schryvers, Vlaams parlementslid en schepen in Zoersel, kreeg afgelopen zondag na de nieuwjaarsreceptie van de CD&V de vraag van voorzitter Sammy Mahdi om de Vlaamse lijst te trekken. “Dat was een verrassing, jawel. Ik had zondagavond toevallig een feestje voor mijn zestigste verjaardag, met familie en wat vrienden. Maar ik mocht het nog niet vertellen. Behalve tegen mijn man.”

Dirk Hendrikx

En die man heeft al heel haar politieke carrière meegemaakt, op nationaal vlak is dat sinds 2005 toen ze voor het eerst verkozen werd voor het parlement. “Hij is voldoende kritisch, maar hij heeft mij altijd gesteund”, zegt de politica, die ook drie volwassen kinderen heeft.

LEES OOK. Geen wit konijn voor CD&V in Antwerpen, wel oude getrouwe Katrien Schryvers

Over de vraag van Sammy Mahdi heeft ze maar even moeten nadenken: “Ik ben nooit zo’n uitdaging uit de weg gegaan. Er is werk te verzetten voor de partij in Antwerpen, daar ga ik mij ten volle voor inzetten. Als dat vertrouwen er is, dan trek ik aan de kar, dan kunnen we vooruit.” Dat ze pas gevraagd werd nadat gesprekken met mogelijke witte konijnen op niets uitliepen, deert haar niet. “Daar maak ik het proces niet van. Het is de rol van de partij om te zoeken, om te kijken hoe de puzzel het best gelegd wordt. Ik kijk niet meer terug, ik kijk alleen vooruit.”

In Zoersel is de CD&V samengegaan met Vooruit, om opnieuw de grootste partij te worden en de N-VA van burgemeester Liesbeth Verstreken achter zich te laten. Als dat lukt is Katrien Schryvers de logische persoon om burgemeester te worden, maar daar wil ze niet op vooruit lopen: “We gaan voor een positief, verbindend project waar alle inwoners beter van worden. We hebben onbestuurbaarheid gekend in Zoersel. Nu moeten we vooruit. Voor de rest is het aan de kiezer.”

Geen stilzetter

Haar leeftijd, die al een eind richting pensioengerechtigd gaat, is voor haar geen punt. “Integendeel, we maken er met de partij net een punt van dat je niet afgeschreven bent op 60. En dat gevoel heb ik ook allerminst. Ik ben geen stilzitter, ik verzet veel werk in het parlement, vooral op het vlak van welzijn.”

De uitdaging die haar wacht is pittig. De CD&V scoort in Antwerpen lager dan elders en haar directe tegenstrevers zijn Jan Jambon en Tom Van Grieken. “En voor u zit Katrien. Katrien die al heel wat jaren actief is. De Katrien van vandaag is geen andere dan die van gisteren en zal dat morgen ook niet zijn. Ik weet heel goed dat de uitdaging pittig is, maar ik werk op mijn manier. Dat betekent dat ik misschien niet de grote roeper ben, ik ben meer een doener. Ik ga voor de inhoud. Ik wil een stem laten horen voor de gezinnen, voor wie kwetsbaar is en voor wie een hartelijke samenleving wil. Dat doe ik al jaren in het parlement. Ik wil niet meegaan in de polarisatie en ik ben ervan overtuigd dat veel mensen hunkeren naar politici die hier hun schouders onder zetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER