Nog vier Delhaizes in provincie Antwerpen hebben geen overnemer: “Puur toeval, het zijn zeker niet de moeilijkste winkels”

De vier Delhaizes in de provincie Antwerpen waarvoor nog geen overnemer is aangekondigd, hebben elk minstens één kandidaat-overnemer. “Het is puur toeval dat die vier nog overblijven”, zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize.

Christof Willocx, Jan Brys

107 van de 128 Delhaizes in België die tot voor kort door de supermarktketen zelf werden uitgebaat, hebben vandaag al een overnemer. In de provincie Antwerpen hebben alleen de winkels in de Museumstraat (Delhaize Hippodroom) en de Plantin en Moretuslei in Antwerpen en de Delhaizes op de Bredabaan in Brasschaat en in Sint-Lenaarts (Brecht) nog geen overnemer.

Is het moeilijker om voor die Delhaizes een overnemer te vinden dan voor de andere winkels? “Neen, helemaal niet”, zegt Roel Dekelver. “Het is puur toeval dat die vier winkels in de provincie Antwerpen nog overblijven. Wij hebben tot nu toe bij elke ondernemingsraad, dus elke maand, een nieuwe lijst met winkels aangekondigd waarvoor we een overnemer hebben gevonden. Maar we kunnen niet alle winkels in één keer aankondigen, omdat de werklast behapbaar moet blijven voor ons team.”

“Wij begeleiden de overnemers in de overname, bijvoorbeeld met de boekhouding, de elektriciteitsaansluitingen, de informatica, de vergunningen en een hele hoop andere zaken. Wij kunnen niet alle overnemers tegelijk begeleiden. Dan zouden we inboeten op kwaliteit, en dat willen we niet. Dat is de enige reden waarom er nog enkele Delhaizes zijn waarvoor nog geen overnemer is aangekondigd.”

Voor zeventien van de eenentwintig Delhaizes in eigen beheer in de provincie Antwerpen en het Waasland is al een overnemer aangekondigd.

Elk minstens één kandidaat

Is er veel interesse voor de resterende Antwerpse Delhaizes? “Er is voor elke Delhaize minstens één kandidaat-overnemer, dus alles loopt zoals gepland”, zegt Roel Dekelver. “Sommige van de 21 Delhaizes in België waarvoor we nog geen overnemer hebben aangekondigd, hebben wel al een overnemer. Maar we kondigen die nog niet aan, omdat we bij de aankondiging meteen aan het personeel willen laten weten wanneer die overname ongeveer zal plaatsvinden. En dat kunnen we niet voor alle overnemers tegelijk bepalen. Maar de laatste Delhaizes die nog overblijven, zijn zeker niet de moeilijkste.”

Roel Dekelver, woordvoerder Delhaize.© rr

Brasschaat en Plantin en Moretuslei

Er rijzen wel vragen over twee van de vier Antwerpse Delhaizes die nog geen overnemer hebben. De Delhaize op de Bredabaan in Brasschaat zou bijvoorbeeld stevige concurrentie hebben van een redelijk recent vernieuwde Delhaize in Ekeren. Er is in Brasschaat ook een Albert Heijn in de buurt, en Albert Heijn behoort tot dezelfde groep als Delhaize. Zou die Delhaize op de Bredabaan in Brasschaat dan niet ingenomen kunnen worden door een Albert Heijn? “Neen”, zegt Roel Dekelver. “Alle Delhaizes die we zelf uitbaten, worden overgenomen door iemand die op dezelfde plaats ook een Delhaize zal uitbaten.”

En dan is er nog de Delhaize op de Plantin en Moretuslei in Antwerpen. Die wordt verbouwd. Een deel van de nieuwe supermarkt is klaar, maar het tweede deel van de winkel zal pas tegen het voorjaar van 2025 af zijn. Komt daar ook een zelfstandige uitbater? “Ja”, zegt Roel Dekelver. “De verbouwingswerken zijn voor onze rekening, want die plannen dateren al van voor de overdracht van onze winkels aan zelfstandigen. Maar er zal wel een nieuwe uitbater komen die dan nog een tijdje in de verbouwingswerken zit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER