Freepik.com

Minder meldingen van oplichting via tweedehandssites, maar slachtoffers zijn wel meer geld kwijt

De Economische Inspectie kreeg in 2023 een derde minder meldingen van slachtoffers van oplichting via tweedehandssites dan het jaar ervoor. Ondanks die daling speelden de slachtoffers die wél melding maakten van een oplichting, veel meer geld kwijt. Die trend is al een paar jaar aan de gang.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur "WinWin" op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be. 

In 2023 ontvangt de Economische Inspectie van de FOD Economie 377 meldingen van mensen die het slachtoffer zijn geworden van oplichting op tweedehandssites. Dat is een daling met 35 procent in vergelijking met het jaar ervoor (579 meldingen) en zelfs 57 procent minder dan in 2021 (868 meldingen).

De opvallende daling wijt de FOD vooral aan de drukke coronajaren 2020 en 2021. "In die periode werd er veel meer opgelicht via het internet. Er werd veel meer online gekocht en verkocht. Er wordt vandaag natuurlijk ook nog steeds veel opgelicht via het internet, maar toen was het extreem", legt woordvoerder Lien Meurisse uit.

Deze truc gebruiken oplichters vaak

Vooral wanneer criminelen zogezegd gebruik willen maken van een bekende koeriersdienst om het object dat je verkoopt op te laten halen, moeten de alarmbellen afgaan. Wanneer dat gebeurt, stelt de verkoper voor om de betaling te regelen via de betaaldienst van die koeriersdienst in plaats van met een rechtstreekse overschrijving naar jouw rekening.

Vervolgens krijg je een valse e-mail van die koerier met de boodschap dat je een betaling hebt ontvangen, en dat je een account moet aanmaken om toegang te krijgen tot je geld. Bij het aanmaken van dat account vraagt het platform je om zelf een betaling te doen om op die manier je identiteit en bankgegevens te bevestigen. Het bedrag van die betaling krijg je zogezegd terug zodra de echtheid van je gegevens is bevestigd.

Grotere bedragen kwijt dan vroeger

Wat wel fel is gestegen zijn de bedragen die mensen kwijtspelen aan oplichters op het internet. Waar dat in 2021 gemiddeld nog 1.225 euro per slachtoffer was, steeg dat in 2023 naar 1.800 euro.

3 tips om te vermijden dat je wordt opgelicht op een tweedehandssite:

  • De koper kan je vertrouwen proberen te winnen door "zijn of haar" identiteitskaart door te sturen. Vaak gaat het dan om een gestolen of vals exemplaar
  • Aanvaard alleen betalingen via bankoverschrijving, vraag cash geld of een overschrijving via QR-code (zoals bv. via Payconiq, nvdr.) als de koper zijn product komt ophalen
  • Controleer zorgvuldig het e-mailadres van de verzender: een internationaal bekende koeriersdienst gebruikt geen Gmail- of Hotmail-adres

Wat als je toch in de val bent gelopen?

  • Gaf je vertrouwelijke bankgegevens door? Bel dan onmiddellijk Card Stop op het nummer 078 170 170
  • Voerde je een betaling uit? Breng je bank dan onmiddellijk op de hoogte
  • Betaalde je met een creditcard? Betwist dan de transactie via mijnkaart.be (Visa of Mastercard)
  • Stel ook het tweedehandsplatform zelf hiervan op de hoogte. Zij kunnen indien nodig het account offline halen
  • Doe aangifte bij het Meldpunt van de FOD Economie (kies het scenario "Fraude bij online kopen en verkopen"). De Economische Inspectie analyseert de melding en kan beslissen om een onderzoek in te stellen
  • Geld kwijt? Dien dan zeker een klacht in bij je plaatselijke politiekantoor

Meest gelezen