Direct naar artikelinhoud
PodcastMensenkennis (52 min)

▶ Wanneer schaamte een trofee wordt: ‘Ik erger me aan het etaleren van onzekerheden op sociale media’

▶ Wanneer schaamte een trofee wordt: ‘Ik erger me aan het etaleren van onzekerheden op sociale media’
Beeld Beeld Marco Mertens / De Morgen / Rebecca Fertinel

Wie ben ik, wie is de ander en hoe verhouden wij ons tot elkaar? Voor het tweede seizoen van de podcastserie Mensenkennis duikt Fleur van Groningen opnieuw wekelijks in de menselijke psyche. Met als opener: de emotie ‘schaamte’.

Luister naar seizoen 2, aflevering 1: Schaamte

Video wordt geladen...

Wat is de functie van schaamte en wanneer wordt het toxisch? Schaamte heeft vaak een negatieve connotatie, maar kan je er ook iets mee? Want wat als schaamte collectief wordt en maatschappelijke knelpunten aanwijst? Bestsellerauteur Fleur van Groningen praat erover met de Nederlandse psychologe en schaamte-expert Aukje Nauta, en bestsellerauteur en voormalig danser Ish Ait Hamou.

Aukja Nauta is ook werkzaam als hoogleraar organisatiepscyhologie aan de Universiteit van Leiden en schreef meerdere boeken, waaronder Nooit meer doen alsof. Volgens Nauta moet je schaamte niet onderdrukken of overschreeuwen, maar dien je stil te staan bij wat deze intelligente en zelfbewuste emotie je komt vertellen. Alleen zo, weet Nauta, wordt schaamte een bron van kracht. “Als we ons schamen voor onze schaamte, gaat het helemaal mis.”

Ook voor voormalig danser en choreograaf Ish Ait Hamou is schaamte niet vreemd. Recent liet hij als bestsellerauteur zijn meest persoonlijke boek op de wereld los: het essay De theorie van de één of twee. Daarin onderzoekt hij de verborgen patronen die aan de grondslag liggen van veelal onbesproken emoties, waaronder schaamte, in de Marokkaanse gemeenschap. “Als kind probeerde ik in het zwembad, bij het omkleden, te verbergen dat ik besneden ben omdat ik bang was om anders te zijn.”

Mensenkennis is een podcastserie over de menselijke psyche, een samenwerking tussen Fleur van Groningen, hoorstroom en De Morgen, gebaseerd op haar boek Voelen zonder filter.

Presentatie, redactie, eindredactie en muziek: Fleur van Groningen
Productie en montage: Laurens Bervoets & hoorstroom

Wilt u reageren? Mail dan naar podcasts@demorgen.be.

Meer info over Aukje Nauta op www.aukjenauta.nl
Meer info over Ish Ait Hamou op www.ishaithamou.be 
Meer over de gastvrouw: www.fleurvangroningen.be

Beluister de andere afleveringen:

Video wordt geladen...