Ontslag na langdurige ziekte? Geen discriminatie, zegt de rechtbank

Een man die zwaar ziek was geweest maar genas en terugkeerde, is bij een herstructurering ontslagen. Omdat hij te vaak afwezig was geweest. “Géén discriminatie”, zegt de rechtbank. “De wet moet dringend veranderen”, zegt Unia.

jef poppelmonde en tom le bacq

“Een zeer pijnlijke lacune in de wetgeving”, noemt Els Keytsman, de directeur van het gelijkekansencentrum Unia het. Als je lang ziek bent, bijvoorbeeld aan kanker lijdt, kan je om die reden niet ontslagen worden. Dat staat zo in de wet. Maar als je geneest en weer komt werken, dan is die bescherming weg. Een man maakte het mee tijdens de herstructureringsronde in het bedrijf waar hij werkte. Wie er vaak afwezig was geweest de afgelopen jaren, kreeg zijn ontslag. Dat de man niet onwettig afwezig was geweest, maar dat hij een zeer zware ziekte had overwonnen, was van geen tel: hij vloog buiten.

Van discriminatie is in dat geval geen sprake, zegt de rechtbank. In de wet is alleen sprake van discriminatie op ­basis van de huidige en toekomstige gezondheidstoestand. “Een verwijzing naar de gezondheid in het verleden vormt in principe geen probleem”, zegt de rechter.

Rapport voor parlement

Zo dreig je als werknemer kanker of een andere ziekte een carrière lang met je mee te slepen. “Dat kan natuurlijk niet”, zegt Els Keytsman van Unia. “Zwaar ziek worden is al erg genoeg. En als je genezen bent, ben je dan plots ook nog een vogel voor de kat voor je werkgever. Voor die slachtoffers schieten de antidiscriminatie­wetten duidelijk tekort.”

Unia wil dat er een wetswijziging komt. Ook Stefan Sottiaux, professor discriminatierecht aan de KU Leuven, pleit daarvoor. “De wet moet dienen om discriminatie op basis van ziekte te vermijden: je gezondheid mag geen reden zijn voor je ontslag. Of die ziekte zich nu in het verleden of het heden afspeelde, is op zich irrelevant.”

Voor Unia is dit slechts één voorbeeld van hoe de antidiscriminatiewetten soms nog tekortschieten. Het gelijkekansencentrum evalueerde de bestaande wet op basis van ruim 17.000 casussen en dossiers, en zal een rapport bezorgen aan het parlement. Later dit jaar volgt ook daar een evaluatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen