Paul Magnette: “Coalitie met N-VA moeten we absoluut vermijden”

Ook Paul Magnette (PS) wil een coalitie met N-VA vermijden.© BELGA

De zes Franstalige partijvoorzitters hebben dinsdagavond in een debat op RTL-TVi enkel met zekerheid regeringscoalities uitgesloten met “extreme partijen”. Volgens DéFI moet ook N-VA daarbij gerekend worden, die te dicht staat bij het Vlaams Belang. Ook Paul Magnette (PS) sprak zich uit: “Een coalitie met N-VA moeten we absoluut vermijden.”

Bron: BELGA

Tijdens het debat getiteld “6 présidents face aux Belges” konden de zes partijvoorzitters in enkele lijnen hun partijprogramma uiteenzetten rond vijf belangrijke thema’s, waaronder koopkracht en gezondheid. Daarbij viel vooral het isolement op van MR-voorzitter George-Louis Bouchez op verschillende punten. Hij kreeg onder meer het verwijt besparingen te hebben doorgevoerd binnen de politie en het gerecht ten tijde van de Zweedse coalitie van Charles Michel. Toch sluit geen van de partijvoorzitters nu al een coalitie uit met de liberalen na de verkiezingen van 9 juni. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet N-VA

Op de vraag welke coalities ze wel zien zitten of uitsluiten, antwoordden de voorzitters voorzichtig. “Ik zie wel dat meneer Bouchez het heel graag nog eens zou willen doen met N-VA (...). Dat moeten we absoluut vermijden en daarom zijn er sterke linkse partijen nodig, en vooral een sterke PS”, aldus PS-voorzitter Paul Magnette. “We willen de meest progressieve allianties maken, met de partijen die de ecologische en solidaire transitie willen versnellen”, zei Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane dan weer. Ze sluit enkel “extreemrechts” uit. 

Bij Les Engagés (Maxime Prévot) en DéFI (François de Smet) klonk het dan weer dat de extreme partijen worden uitgesloten, zowel aan de rechter- als de linkerkant. Maar DéFI sluit ook een coalitie uit met N-VA, die zich niet duidelijk genoeg afzet van het Vlaams Belang. “Ik denk dat sommige van mijn Franstalige collega’s naïef zijn”, aldus de Smet, die nog zei “gemeenschappelijke standpunten te hebben met MR over ondernemen, met Ecolo over bestuur, met PS over het sociale, ...”

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw wilde zich niet uitspreken over eventuele coalities, maar benadrukte dat er nood is aan “een echte breuk”.

Bouchez, tot slot, riep op om “centrumrechts een kans te geven”. Hij deed ook een oproep aan Les Engagés en DéFI: “Ik heb een vraag over bijvoorbeeld Les Engagés, om te weten hoe ze zich zullen positioneren. Het is wat moeilijk om dat te weten (...). Of het nu Les Engagés is of DéFI, we hebben de kans om een alternatief te vormen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen