De Iraanse aanval op Irak eerder deze week.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Iran valt doelwitten in Pakistan aan: "Onaanvaardbaar en kan mogelijk grote gevolgen hebben"

Iran heeft nu ook luchtaanvallen uitgevoerd op een militie in Pakistan. Pakistan zegt dat daarbij twee kinderen gedood zijn, en drie anderen gewond zijn geraakt. "De aanval is totaal onaanvaardbaar en kan zware gevolgen hebben", klinkt het vanuit Islamabad.

De onrust in het Midden-Oosten en de bredere regio, die is begonnen na de nieuwe escalatie in het conflict tussen Israƫl en Hamas in Gaza, lijkt nog verder te escaleren. Voor het eerst heeft Iran nu ook met raketten en drones doelwitten in buurland Pakistan aangevallen. Dat land beschikt over kernwapens.

Iran zegt dat het twee basissen van de militante, separatistische groep Jaish al-Adl heeft aangevallen. Die groep opereert in Baloetjsistan, een geografische regio die over de grenzen van Iran en Pakistan heen loopt. In de regio voeren separatisten al decennialang een strijd om onafhankelijkheid.Ā Ā 

Bij de aanval zijn twee kinderen gedood, en twee vrouwen en een tienermeisje gewond geraakt. Dat meldt de militie zelf. De drones en raketten van Iran raakten naar verluidt de huizen waar vrouwen en kinderen van de strijders zaten. Ook een moskee werd beschadigd.

Al langer spanningen tussen Iran en Pakistan

De militie die Iran nu heeft aangevallen, heeft al vaker bombardementen uitgevoerd in Iran, en politiemensen ontvoerd. Andersom vallen strijders van de groep vanuit Iran ook autoriteiten in Pakistan aan. Iran verdenkt Pakistan er al langer van dat het de opstandelingen laat doen, om zo instabiliteit te zaaien in de grensregio.

Iran vecht al langer tegen de groep, maar heeft nog nooit zoals nu een luchtaanval uitgevoerd. Voor Pakistan kan dat absoluut niet door de beugel. "Deze actie is totaal onacceptabel en kan serieuze gevolgen hebben", zegt het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Terrorisme moet gecoƶrdineerd aangepakt worden, dit soort eenzijdige acties kan het wederzijds vertrouwen ernstig ondermijnen."Ā 

De aanval komt des te meer als een verrassing, omdat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken en de Pakistaanse premier elkaar gisteren nog gesproken hadden op het Wereld Economisch Forum in Davos. Pakistan roept z'n ambassadeur in Iran terug, en ook de Iraanse ambassadeur in Pakistan, die op dit moment in Iran zelf is, mag niet terugkeren.

Waarom valt Iran nu ook doelwitten aan in Pakistan?

Het is niet duidelijk waarom Iran nu deze militie aanvalt. Eerder deze week voerde het ook al aanvallen uit op doelwitten in Irak en Syriƫ. Dat waren vergeldingsacties voor de dubbele bomaanslag in Iran begin dit jaar tijdens een herdenkingsdienst voor Qassem Soleimani, de voormalige topman van de Iraanse elitetroepen. Tientallen mensen kwamen daarbij om.

Het is niet zeker of Iran denkt dat ook deze militie in Pakistan daarbij betrokken was, of het gewoon uithaalt naar elke mogelijke vijand in de regio, om te tonen dat het sterk staat.

Meest gelezen