Bobi, 12 februari 2023
AFP or licensors

Guinness start onderzoek naar leeftijd van Bobi die vorig jaar werd uitgeroepen tot "oudste hond aller tijden"

Guinness World Records is een onderzoek gestart naar de leeftijd van Bobi, de hond die in februari vorig jaar werd uitgeroepen tot oudste levende hond én oudste hond aller tijden. De titels werden tijdelijk afgenomen, in afwachting van de resultaten van het onderzoek. Bobi overleed in oktober in Portugal.

Bobi, een raszuivere Rafeiro do Alentejo, leefde zijn hele leven bij de familie Costa in het dorp Conqueiros, vlak bij de westkust van Portugal. Zijn hele leven, dat was uiteindelijk 31 jaar en 165 dagen, want Bobi overleed eind oktober vorig jaar.

Datzelfde jaar had Bobi nog twee records gevestigd. In februari 2023 kreeg hij van Guinness World Records twee titels: "Oudste levende hond" en "oudste hond aller tijden", die laatste titel stond op dat moment al bijna 100 jaar op naam van Bluey uit Australië, die in 1939 stierf op een leeftijd van 29 jaar en vijf maanden.

Bobi poseert samen met zijn baasje voor zijn Guinness-certificaten (20 mei 2023)
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Maar er is nu twijfel gerezen over de precieze leeftijd van Bobi. Dierenartsen wijzen op het feit dat Bobi op recente beelden en foto's niet de "mobiliteitstekenen" of spiermassa vertoont van een oude hond. "Geen enkele van mijn collega's denkt dat Bobi echt 31 jaar oud is geworden’’, aldus Danny Chambers, dierenarts en bestuurslid van de Royal College of Veterinary Surgeons in The Guardian.

In december had magazine Wired al twijfels geuit over het verificatieproces van Guinness. Er zouden onvoldoende bewijzen geweest zijn om aan te tonen dat Bobi zo oud was als zijn baasje beweerde. Zo werd hij pas in 2022 officieel ingeschreven. 

Op de koop toe zouden er recent foto's zijn opgedoken van een jongere Bobi waarop de kleur van zijn poten niet zou overeenkomen met de kleur op recentere foto's. Dat zou erop kunnen wijzen dat het gaat om foto's van verschillende honden.

Een foto van Bobi genomen op 12 februari 2023
AFP or licensors

Guinness start onderzoek en trekt titels (voorlopig) in

Gisteren deelde Guinness World Records mee dat het de leeftijd van Bobi nog eens zou onderzoeken en de bewijzen nog eens tegen het licht zou houden. "Tijdens ons onderzoek hebben we besloten om tijdelijk de titels van de oudste levende hond en de oudste hond aller tijden op te schorten", meldt een woordvoerder aan het Franse persagentschap AFP. Guinness benadrukt dat het om een "tijdelijke beslissing" gaat.

Leonel Costa, de eigenaar van Bobi, noemt de verdenkingen ongegrond. Hij wijst er in een verklaring aan datzelfde persagentschap op dat het proces om de leeftijd van Bobi te bewijzen en de titels te bemachtigen "bijna een jaar heeft geduurd" en dat hij heeft voldaan aan alle eisen die door Guinness zijn gesteld.

Volgens Costa wordt bewust verwarring gezaaid over de leeftijd van Bobi omdat critici het niet eens zijn met de manier waarop de hond werd grootgebracht. Costa gaf zijn viervoeter namelijk "natuurlijk voedsel" in plaats van hondenvoer. Iets waar dierenartsen het moeilijk mee zouden hebben.

BEKIJK - Beelden van Bobi toen hij zich begin februari de oudste hond ooit mocht noemen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen