Vorig jaar zijn 1.428 gevangenen teruggestuurd naar land van herkomst: "Terugkeerbegeleiders vormen de schakel"

Vorig jaar zijn 1.428 gevangenen die geen verblijfspapieren hadden na hun straf teruggestuurd naar hun land van herkomst, een lichte daling tegenover het jaar voordien. Het gaat vooral om mensen uit Albanië, Roemenië en Marokko. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) zet almaar vaker begeleiders in om die terugkeer aan te zwengelen. 

Dat er vorig jaar iets minder gedetineerden die onwettig in ons land zijn na hun straf zijn teruggestuurd dan in 2022 (1.428 in 2023 tegenover 1.511 een jaar eerder), heeft volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) deels te maken met een aanpassing van de wet rond kortgestraften.

"Er zijn daardoor het afgelopen jaar minder kortgestraften vrijgekomen. We halen dat het komende jaar in." In de meeste gevallen gaat het om mensen uit Albanië, Marokko en Roemenië.

De Moor vindt het zelf bijzonder belangrijk dat ze gedetineerden die geen geldige verblijfsvergunning hebben in ons land onmiddellijk na hun verblijf in de gevangenis kan terugsturen.

"Het is evident dat je moet terugkeren als je hier niet mag zijn, maar dat geldt zeker voor mensen die criminele feiten hebben gepleegd. Als wij hen vanuit de gevangenis kunnen terugsturen naar hun herkomstland vermijden we dat zij eerst nog in een gesloten centrum moeten verblijven."

Om dat mogelijk te maken, heeft ze het aantal terugkeerbegeleiders opgetrokken. "Er zijn nu 21 mensen van de Dienst Vreemdelingenzaken werkzaam in de gevangenissen. Het afgelopen jaar hebben er een kleine 5.000 gesprekken plaatsgevonden met gedetineerden om die terugkeer voor te bereiden voor het moment dat ze vrijkomen."

Medewerkingsplicht?

Terugkeerbegeleiders vormen de brug tussen de gedetineerden en hun herkomstland. "We hebben vooral samenwerkingen nodig met herkomstlanden. Dat lukt beter wanneer wij met die gedetineerden een traject doorlopen en wanneer die gedetineerde dan ook zelf wil terugkeren."

"Je kunt mensen niet zomaar op een vliegtuig zetten: ze moeten worden geĂŻdentificeerd door hun land van herkomst, we hebben ook reisdocumenten nodig. Onze terugkeerbegeleiders vormen die schakel."

De Moor wil zelfs nog verder gaan. Met het wetsontwerp rond aanklampend terugkeerbeleid dat de Kamercommissie vorige week in tweede lezing goedkeurde, wil ze ook een "medewerkingsplicht" invoeren.

Die houdt onder meer in dat wie het land moet verlaten, moet meewerken aan de terugkeerbegeleiding. Daarnaast laat ze een nieuw vertrekcentrum bouwen in Steenokkerzeel en drie nieuwe gesloten terugkeercentra in Zandvliet, Jumet en Jabbeke.

Meest gelezen