Ter Apel, zomer 2023: asielzoekers slapen buiten omdat het aanmeldcentrum vol is.
Ā© Kees van de Veen

Omstreden spreidingswet voor asielzoekers goedgekeurd in Nederland, Geert Wilders heeft "een probleem"

In Nederland is - wat onverwachts - een meerderheid gevonden in de Eerste Kamer om de zogenoemde "spreidingswet" goed te keuren. Die moet ertoe leiden dat asielzoekers verspreid worden over gemeenten als de aanmeldcentra vol zijn. De kwestie ligt politiek erg gevoelig en kan de vorming van een nieuwe regering lastiger maken.

Het was een zwaarbevochten compromis tussen de vier regeringspartijen van de regering Rutte: de spreidingswet. Het komt erop neer dat gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te nemen, als de aanmeldcentra vol zitten.

Vooral in Ter Apel liep en loopt het regelmatig fout: in dat Groningse dorp moeten asielzoekers zich aanmelden en wachten op een plaats elders in Nederland in de opvang. Maar die doorstroom stokt, waardoor asielzoekers te lang in Ter Apel blijven hangen, met plaatsgebrek tot gevolg. Door andere gemeenten te dwingen plaatsen te voorzien, zou dat opgelost moeten worden.

Maar dat voorstel van staatssecretaris Van der Burg (VVD) lag erg gevoelig, vooral in zijn eigen VVD. Huidig partijleider Yesilgƶz sprak zich ook tegen de verplichte spreiding uit. Ook de andere rechtse partijen in Nederland zagen dat niet zitten. Dat nu net de liberale VVD de wet in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpt, is opmerkelijk.

Gevolgen voor de formatie

De liberale steun voor de wet, kan ook de formatie bemoeilijken. Momenteel onderhandelt de VVD, samen met NSC van Pieter Omtzigt en de Boer Burger Beweging met de PVV van Geert Wilders over een nieuwe regering. Wilders zelf is hard tegen de spreidingswet gekant.

Dat de VVD die nu in lopende zaken toch goedkeurt, is Wilders een doorn in het oog. "We hebben een probleem, daar gaan we over praten", zei hij aan de collega's van de Nederlandse openbare omroep NOS. De onderhandelaars zitten vandaag opnieuw samen.

Dat de Eerste Kamerfractie van de VVD voor de wet stemt, is volgens partijleider Yesilgƶz het volste recht van de fractie. Zelf blijft ze erbij dat er eerst afspraken moeten komen om het aantal asielzoekers te beperken en dat dat voor haar de inzet is van de formatiegesprekken over het thema migratie. Of dat Wilders voldoende gerust kan stellen, zal nog moeten blijken.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil ook bij ons spreidingswet

Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt dat ook ons land zo'n spreidingswet zou kunnen gebruiken. "De argumenten ten voordele van deze spreidingswet zijn ook van toepassing op de Belgische context, met het verschil dat we al over een wettelijk vastgelegd spreidingsplan beschikken."

"De activering hiervan is voor ons nuchtere politiek, om gemeentes die al veel doen te ontlasten en om Fedasil eindelijk wat ademruimte te geven.Ā Waarom neemt onze regering ook geen gelijkaardig engagement tegenover Fedasil dat al twee jaar in crisismodus verkeert," klinkt het bij de organisatie.

Meest gelezen