© Tom Palmaers

150 ton strooizout op besneeuwde wegen en fietspaden in Limburg

Hasselt -

De strooiwagens van Wegen en Verkeer hebben op woensdag 150 ton strooizout op de wegen en fietspaden in Limburg gestrooid. Nadat alle wegen waren behandeld is het beginnen sneeuwen en zijn de vrachtwagens met sneeuwploeg opnieuw uitgereden.

Marij Wyers

Het verkeer op de besneeuwde wegen in Limburg is woensdag zonder grote incidenten verlopen. Wel gaat het traag, ook op de snelwegen E313 en E314. “In Lummen was er een kleinere slippartij en ook in de rest van de provincie zijn er wat slippartijtjes gemeld”, zegt woordvoerster Katrien Kiekens van het Agentschap Wegen en Verkeer. “In de voormiddag lag er op alle gewestwegen, en de fietspaden, strooizout. Daarna is het beginnen sneeuwen en zijn de strooiwagens opnieuw uitgereden. De vrachtwagens hebben vooraan een sneeuwploeg en kunnen die indien nodig inzetten. De sneeuwlaag moet dan uiteraard voldoende dik zijn”, verduidelijkt Katrien Kiekens. Waar nodig kunnen de strooiwagens in cascade rijden. “Dan rijden ze bijvoorbeeld met drie naast elkaar over de drie rijstroken om alles meteen grondig te ruimen en strooien.”

In Limburg is 150.000 kilo smeltmiddel op de wegen en fietspaden gestrooid. “Bijna alle plaatsen waren in de late namiddag voor een tweede keer behandeld.”

In Bilzen worden de fietspaden sneeuwvrij gemaakt.© Patrick Smets

Politie

Meerdere politiediensten roepen de weggebruikers via sociale media op om voorzichtig te rijden. De belangrijkste tips zijn voldoende afstand houden met de voorligger, waardoor je een beter overzicht hebt en nog kan afremmen op de motor. Politie Sint-Truiden spreekt over de 4-secondenregel: “Zing twee keer ‘Last night a DJ saved my life’ om de veilige volgafstand tot je voorganger te bepalen.” Afremmen op de motor doe je door simpelweg het gaspedaal te lossen. Abrupt remmen wordt afgeraden.

Ga je toch slippen dan heeft remmen geen zin. Bij handgeschakelde auto’s ontkoppel je en bij de automatic laat je het gaspedaal rustig los. Dan is het een kwestie van bij te sturen en te kijken naar de richting die je uit wil om obstakels te vermijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer