Copyright 2023. The Associated Press. All rights reserved.

Apple stoot Samsung na 12 jaar van de troon als grootste smartphoneverkoper ter wereld

Apple heeft in 2023 de meeste smartphones verkocht. Dat blijkt uit de data van het onderzoeksbureau IDC. Het technologiebedrijf stoot daarmee Samsung, dat zich twaalf jaar lang de grootste smartphoneverkoper ter wereld mocht noemen, van de troon. 

In 2023 heeft het Amerikaanse technologiebedrijf Apple ongeveer 235 miljoen smartphones verkocht. Geen enkel bedrijf verkocht er dat jaar meer. Het Zuid-Koreaanse Samsung, dat nu voor het eerst in twaalf jaar op de tweede plaats komt te staan, verkocht er 227 miljoen, een stuk minder dus.

Volgens het IDC, het onderzoeksbureau dat de cijfers over smartphoneverkoop bijhoudt, heeft de smartphoneverkoop van Apple in 2023 "een ongeziene hoogte" bereikt. "Dit is een soort machtsverschuiving binnen de technologiesector", klinkt het. "De laatste keer dat er een ander bedrijf meer toestellen verkocht dan Samsung, dateert uit 2010." 

Want met een marktaandeel van 20,1 procent (+ 3,7 procent in vergelijking met het jaar ervoor) laat Apple alle (Android-)concurrentie ver achter zich. Samsung verloor 13,6 procent van zijn marktaandeel in vergelijking met het jaar ervoor en strandt op 19,4 procent. De Chinese bedrijven Xiaomi, bekend van de Redmi Note-serie, en OPPO haalden een marktaandeel van respectievelijk 12,5 procent en 8,8 procent (een daling van net geen 5 en 10 procent). 

Dure toestellen

Het is best uniek dat Apple bovenaan de lijst eindigt. De toestellen die het verkoopt zijn vaak een stuk duurder dan de smartphones van andere merken. Voor het laatste model, de iPhone 15, betaal je al snel bijna 1.000 euro. Ter vergelijking: de goedkoopste Samsung-gsm heb je al snel voor een 50-tal euro. Een stuk minder dus. Daardoor ligt de verkoop van Apple-telefoons (in absolute aantallen) vaak een stukje lager. 

De winstmarge van Apple op smartphones ligt al een tijdje boven die van Samsung. Apple is goed voor 81 procent van de totale winst op de telefoonmarkt en Samsung voor zo'n 15 procent. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Counterpoint.

Het gaat Apple voorlopig dus voor de wind. Het bedrijf stond in 2020 nog op de vierde plaats in de lijst, na Samsung, Huawei, en Xiaomi. Al kan dat in het huidige technologielandschap wel snel veranderen. Begin dit jaar lanceerde Samsung immers de Galaxy S24, S24 Plus en S24 Ultra, de nieuwe vlaggenschiptelefoon op basis van artificiële intelligentie. De verkoop van die modellen werd natuurlijk nog niet meegenomen in de telling. 

En ook in China valt de verkoop van iPhones de laatste tijd erg tegen. In de laatste week van december zag Apple de smartphoneverkoop terugvallen met 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat komt voornamelijk doordat andere merken als Huawei en Xiaomi steeds competitievere en veelzijdige producten kunnen leveren.

Het wordt dus koffiedik kijken hoe lang Apple zijn positie als koploper in de smartphonewereld kan vasthouden. 

Meest gelezen