© rr

Twee jaar na dood van kleuter Dean zit onderzoek in eindfase

Het onderzoek naar de dood van de 4-jarige Dean Verberckmoes, wiens lichaam op 17 januari 2022 in het Nederlandse Zeeland aangetroffen werd, zit in een eindfase. Dat werd vernomen bij het Gentse parket-generaal. Er is nog geen eindvordering, nog geen sprake van een verwijzing naar het hof van assisen en zeker nog geen akte van beschuldiging.

Bron: BELGA

Het lichaam van Dean Verberckmoes werd op maandag 17 januari 2022 in Nederland gevonden ter hoogte van Neeltje Jans in de provincie Zeeland. Dean verbleef in het verleden al bij de Belg Dave De Kock en zijn Nederlandse vriendin Romy W. in hun woning in de de Kerkstraat in Sint-Gillis-Waas. Hij zou op 12 januari, de dag waarop De Kock en Dean Verberckmoes het laatst gezien werden, een nacht logeren bij het koppel.

De Kock werd eerder op de dag op 17 januari opgepakt in Meerkerk in de provincie Utrecht. Volgens het onderzoek stak De Kock in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 januari de grens met Nederland over en liet hij het lichaam van de jongen zaterdagmiddag achter op Neeltje Jans in Zeeland. De onderzoeksrechter in Dendermonde vroeg en verkreeg zijn overlevering voor de moord op en de ontvoering van Dean. 

Romy W. werd in de nacht van 17 op 18 januari opgepakt tijdens een huiszoeking in het pand in Sint-Gillis-Waas. Ze werd ook aangehouden op verdenking van moord en ontvoering, maar Romy W. en De Kock legden tegenstrijdige verklaringen af over het lot van Dean. De vrouw had in het begin van het onderzoek verklaard dat ze Dean voor het laatst met Dave De Kock gezien had, en dat ze niets te maken had met zijn dood. Volgens zijn Nederlandse advocaat kon De Kock alleen schuldig verzuim verweten worden, en was hij niet schuldig aan ontvoering of moord.

De Kock werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel voor de fatale mishandeling van de 2-jarige Miguel uit Ravels. De feiten gebeurden in 2008 en de man zat de celstraf volledig uit, zodat hij na zijn vrijlating in 2018 niet verder opgevolgd werd. Hij zou verklaard hebben dat Dean van de trap gevallen was, en dat hij de hulpdiensten niet durfde bellen omwille van zijn verleden.

De Kock en Romy W. zitten al twee jaar in voorhechtenis. Het onderzoek is afgerond maar het is nog wachten op de akte van beschuldiging, stelt Het Laatste Nieuws woensdag. Het onderzoek moet nog gefinaliseerd worden, reageert het Gentse parket-generaal. Als het klaar is, wordt het meegedeeld aan het openbaar ministerie, die moet beslissen over een eindvordering. Volgens HLN staat het zo goed als vast dat De Kock zal doorverwezen worden naar het hof van assisen voor moord en ontvoering, maar dat is volgens het gerecht nog lang niet aan de orde. Er kan nog bijkomend onderzoek gevraagd worden en de zaak moet nog passeren voor de raadkamer in Dendermonde, en daarna de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. De akte van beschuldiging wordt pas opgesteld als er definitief duidelijkheid is over een verwijzing naar assisen.

“Ik verwacht dat het onderzoek bijna afgerond is en dat er de volgende maanden meer duidelijkheid komt”, zegt Jef Vermassen, de advocaat van de moeder van Dean. “Wij hebben nog geen inzage gehad in het dossier en we wachten af wanneer de zaak voor de raadkamer zal komen.” De advocaten van de verdachten waren niet bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer