Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Samsung pakt uit met AI in nieuwe smartphones

Vergeet de steeds betere camera's. Artificiële intelligentie (AI) is het nieuwe verkoopargument voor nieuwe smartphones. Marktleider Samsung zet AI-functies centraal bij de lancering van zijn Galaxy S24-reeks.

In oktober pakte Google al uit met artificiële intelligentie op zijn nieuwe Pixel-telefoons. Samsung volgt dat voorbeeld, en haalt zelf een deel van de AI-technologie bij Google. De Zuid-Koreaanse smartphonemaker, in België naar eigen zeggen goed voor 1 op de 2 verkochte smartphones, ziet met de komst van artificiële intelligentie "een nieuw tijdperk" starten.

Een van de nieuwigheden is de mogelijkheid om telefoongesprekken live te laten vertalen. Samsung had er al aankondigingen over gedaan, maar nu komt de dienst voor het eerst naar een toestel. De bellers spreken elk in hun eigen taal, maar aan de andere kant van de lijn geeft een computerstem een vertaling door. Tegelijk verschijnt op de telefoon ook een tekstversie van wat gezegd wordt.

Tijdens een persconferentie van Samsung in Zaventem konden journalisten de digitale tolk vorige week al eens testen. Dat verliep eerder stroef en chaotisch. Mogelijk lag het aan omgevingslawaai, maar ook in betere omstandigheden lijkt het niet zo eenvoudig om een vlotte dialoog te houden. Voorlopig vertaalt het systeem bovendien nog geen Nederlands. Frans, Engels, Spaans en verschillende andere talen zijn wel al mogelijk. Mogelijk volgt Nederlands eind dit jaar.

Geen spiegelingen in raam meer

Ook in het keyboard van Samsung verschijnen AI-mogelijkheden. Zo kan de software helpen om formeler te schrijven. De tool 'Transcript Assist' helpt om gesproken conversaties in tekst om te zetten, te vertalen of zelfs samen te vatten.

Samsung pakt uit met nieuwe AI-gestuurde fotobewerkingstools, bijvoorbeeld om raamspiegelingen weg te halen. Die functie is bedoeld voor wie een foto maakt vanachter een venster, bijvoorbeeld op het vliegtuig, en op de foto zichzelf in de weerspiegeling ziet.

Verder lanceert Samsung op de S24-toestellen in primeur "Circle to search" van Google. Op elk moment kan op internet worden gezocht naar iets dat op het smartphonescherm staat, simpelweg door op de homeknop te drukken en een kring te tekenen rond iets. Er is ook een AI-chatbot geïntegreerd om gerichte vragen te stellen over de zoekresultaten, maar Google heeft die functie in de EU nog niet geactiveerd.

BEKIJK - Journalist Tim Verheyden toont in "VRT NWS Laat" wat allemaal kan met de nieuwe 'Circle to search'-functie

Videospeler inladen...

Meest gelezen