Orry Van de Wauwer (links) en Marc Van Peel.© Dirk Kerstens, Jeroen Hanselaer

Ex-voorzitter CD&V Marc Van Peel over aftreden Orry Van de Wauwer: “Dit is de kroniek van een aangekondigde dood”

Antwerpen -

Antwerps ereschepen en voormalig nationaal CD&V-voorzitter Marc Van Peel treedt Orry Van de Wauwer bij in zijn kritiek tegenover de partijtop. “Zelfs een idealist als Orry moet nu vaststellen dat CD&V de stad heeft opgegeven”, zegt Van Peel. Antwerps CD&V-voorzitter Dieder van Dooren betreurt de beslissing, maar begrijpt het wel.

Sacha Van Wiele

Het was begin vorig jaar dat Van Peel zijn ongenoegen uitte over de lijn van CD&V nationaal. “CD&V kiest met voorzitter Sammy Mahdi voor het landelijke Vlaanderen en de boeren. Ik ben geen boer en woon niet in het landelijke Vlaanderen, dus kan ik mij niet meer vinden in de partij”, zei Van Peel toen.

LEES OOK. INTERVIEW. Oud-voorzitter Marc Van Peel over waarom hij breekt met CD&V: “Ik zou er niet op stemmen, dus kan ik moeilijk lid blijven”

Hij stelt nu vast dat Van de Wauwer enkele maanden later tot dezelfde conclusie is gekomen. “Als ik de verklaring lees van Orry, dan is het duidelijk dat CD&V de steden en Antwerpen heeft opgegeven”, zegt Van Peel. “Wat moet je dan nog doen als christendemocratische Antwerpenaar? De frustratie van Orry begrijp ik volkomen en deel ik ook. Ik stel dit met veel pijn in mijn hart vast. Dit is de kroniek van een aangekondigde dood.”

LEES OOK. Orry Van de Wauwer trekt zich terug als lijsttrekker CD&V: “Moeilijke keuze, maar wel de juiste”

Of dit in Antwerpen voor CD&V nog recht te trekken valt, is volgens Van Peel een groot vraagteken. “Ik hoop van wel, maar ik ken de mensen die nu in Antwerpen aan de leiding zijn onvoldoende”, zegt Van Peel.

Nieuwe lijsttrekker

Antwerps CD&V-voorzitter Dieder van Dooren betreurt de beslissing van Orry Van de Wauwer. Volgens van Dooren was Van de Wauwer de meest geschikte kandidaat om de lijst in Antwerpen te trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Hij begrijpt wel de reden van deze beslissing.

LEES OOK. PORTRET. CD&V beschreef hem als “rijzende ster” en “het gezicht van verjonging”: wie is Orry Van de Wauwer?

“Ik deel voor een deel de analyse die Orry maakt”, zegt Van Dooren. “We hebben aan de kop van de lijsten vanuit Antwerpen geen zichtbare plek gekregen. Orry kon wel lijstduwer worden, maar dat weigerde hij, terwijl dit ook een zichtbare positie is. Daarnaast is er nog Nahima Lanjri als eerste opvolger op de federale lijst. Het is nu ook niet dat er niemand van de stad Antwerpen op de lijst zal staan, alleen is het daadwerkelijk niet op de zichtbare plekken.”

Van Dooren wil nu de tijd nemen om op zoek te gaan naar een nieuwe lijsttrekker voor CD&V Antwerpen. “Wie dit zal zijn, kan ik momenteel niet zeggen. We gaan een proces opstarten. Er is geen druk om dit nu snel te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen