© Shutterstock

Duitser moet voor de rechtbank verschijnen omdat hij speedpedelec tot hij bijna 100 km/uur opdreef

De 59-jarige Duncan W. is voor het Duitse gerecht moeten verschijnen omwille van zijn elektrische fiets. Die had hij namelijk opgedreven tot een snelheid van 99 kilometer per uur. En daar heb je een rijbewijs voor nodig, iets dat de man niet heeft. Dat schrijft de Duitse krant Bild.

SGG

Het waren enkele politieagenten die begin november de vijftiger opmerkten. De man reed erg snel op een elektrische fiets voorbij een tankstation in Augsburg. De radar van de politie gaf op dat moment 45 kilometer per uur aan. Op zich niet erg vreemd voor een e-bike, maar toch vonden de agenten dat er genoeg redenen waren om de man tegen te houden. Hij moest namelijk verdacht weinig trappen.

Tijdens de controle merkten de agenten op dat Duncan een speciale chip had geïnstalleerd in de elektrische fiets waardoor die tot een snelheid van 99 kilometer per uur zou kunnen rijden. Door die mogelijke snelheid wordt de elektrische fiets eigenlijk niet langer als een fiets geclassificeerd, maar als een bromfiets. En daarvoor heb je een rijbewijs, registratie en een nummerplaat nodig. En dat was bij Duncan niet in orde, waardoor hij voor de rechtbank moest verschijnen.

“Fietsers rijden toch ook 40 km per uur en zij hebben geen rijbewijs nodig”, argumenteerde de man. Maar die redenering ging volgens de rechter niet op. “Maar op een fiets moet je zelf trappen, dan kun je niet lang 40 km per uur volhouden. Met de e-bike kun je de hele tijd hard rijden!”

Dat Duncan tijdens de controle ook nog te veel gedronken had, maakte zijn zaak er niet beter op. Omwille van eerdere veroordelingen, waaronder rijden zonder rijbewijs, kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden.

Zijn e-bike kreeg hij terug, maar zonder de hogesnelheidschip.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer