Ondanks gladde wegen maar weinig verkeershinder

De ochtendspits is donderdagmorgen vrij normaal verlopen, ook al ligt het er op sommige plaatsen nog erg glad bij. Voor automobilisten, fietsers en voetgangers blijft het opletten, waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer. Code geel blijft tot vrijdagmiddag van kracht, al zou er maar beperkt verse sneeuw vallen.

Wim Lecluyse

Ondanks massale strooiacties was het ook donderdagmorgen op veel plaatsen gevaarlijk glad, waarschuwde het Agentschap Wegen en Verkeer. “Ook vannacht reden de strooidiensten weer uit op verschillende plaatsen. Hierbij werd 300 ton aan zout en pekel gebruikt.”

Op de meeste plaatsen in Vlaanderen kon de spits ongehinderd verlopen. Donderdagochtend situeerden de grootste problemen zich zoals verwacht in Vlaams-Brabant en Limburg. “In Brussel was er hier en daar een uitschuivertje, maar zonder grote gevolgen. Hier en daar lag nog winterse neerslag op de weg, maar de mensen hadden hun voorzorgen genomen en zijn voorzichtiger gaan rijden”, zegt Eric Slep van het Agentschap Wegen en Verkeer.

In de vroege ochtend waren de strooiwagens op veel plaatsen nog op weg. Door de sneeuwval bleef op een aantal plaatsen nog sneeuw op de wegen en de fietspaden liggen. De temperatuur van het wegdek zelf bleef ook de hele voormiddag onder nul. Daardoor bleef het toch op veel plaatsen glad.

Alle weggebruikers krijgen de raad hun snelheid aan te passen aan de omstandigheden en voldoende afstand te houden. Het AWV geeft de raad om voor vertrek ook de site van het verkeerscentrum te raadplegen om de actuele verkeerssituatie te bekijken.

De hinder had ook gevolgen voor het openbaar vervoer, al was rond de middag het ergste achter de rug. In Brussel waren er geen grote problemen meer, de meeste trams en bussen reden normaal. De Lijn meldde donderdagmorgen dat de dienstverlening normaal verloopt, behalve in Limburg en Vlaams-Brabant. In Vlaams-Brabant was er maar op ‘een beperkt aantal lijnen’ nog hinder. In Waals-Brabant was er wel nog zware hinder: voor 8 uur zijn er amper bussen van TEC uitgereden, wat de hele voormiddag gevolgen had.

Meerdere Limburgse scholen besloten woensdag al om de lessen op te schorten. De directies verwezen bij die beslissing uitdrukkelijk naar de situatie bij De Lijn. Ze vreesden dat sommige leerlingen niet veilig op school zouden raken.

Verse sneeuw

Het sneeuwde donderdagochtend nog ten zuiden van Samber en Maas. In Vlaanderen viel er maar erg beperkt verse sneeuw. De storing die gisteren ons land teisterde, is ondertussen weggetrokken richting Duitsland.