Leerling die werd opgepakt voor dreiging met schietpartij is meisje uit 5de leerjaar: “Wat er gebeurd is, is waanzinnig”

© RTV

Balen -

“Wat op onze school gebeurd is, is waanzinnig”, zegt Leen Van Vaerenbergh, directeur van basisschool Curieuzeneuzen, nadat de school moest sluiten na een dreiging op TikTok. “We zijn erg geschrokken, maar hebben de politie meteen op de hoogte gebracht om te zoeken wie achter de pesterijen zat. Door correct handelen, kon de dreiging snel opgelost worden.” Eén minderjarige, een meisje uit het vijfde leerjaar, werd opgepakt voor verhoor.

Stef Geeraerts, Ellen Goris
Bron: BELGA, Eigen berichtgeving

“Ik ga 19 januari een pistool vuurwerk een aansteker en papier ik ga iedereen neer schieten en daarna de school op brand zetten wacht maar jullie gaan zien ik heb in totaal 60 kogels.” Gevolgd door een heleboel lachende smileys. Zo luidt het bericht dat in een filmpje op TikTok werd geplaatst.

De anonieme dreiging zorgde voor paniek op de scholencampus van basisschool Curieuzeneuzen van het GO! Onderwijs aan de Boudewijnlaan in Balen.

De politie kon de dader vanochtend identificeren en oppakken voor verhoor.

“Wat op onze school gebeurd is, is waanzinnig”, zegt Leen Van Vaerenbergh, directeur van basisschool Curieuzeneuzen. “We zijn erg geschrokken maar hebben de politie meteen op de hoogte gebracht om te zoeken wie achter de pesterijen zat. Door correct handelen, kon de dreiging snel opgelost worden.”

“Het pestgedrag uitte zich steeds in dezelfde format video’s op Tiktok waarin zware beschuldigingen werden geuit naar leerlingen van onze school.” Woensdag namen de bedreigingen een andere wending, toen ze ook aan leerkrachten werden verstuurd.

Paniek op andere scholen

“Het account is een week voor de kerstvakantie aangemaakt, waarna leerlingen ons hebben ingelicht”, zegt Van Vaerenbergh. “We hadden niet kunnen inschatten dat de bedreiging zo’n grootteorde zou aannemen.”

De verslagenheid op de school is groot. “We willen vooral zorg dragen voor onze leerlingen en leerkrachten en zijn in overleg met het CLB en onze sociale dienst om te bekijken hoe we ons de komende dagen gaan organiseren.” Volgens de gemeente Balen is er intussen ook paniek ontstaan op andere scholen, maar is dat nergens voor nodig: “Voor alle duidelijkheid: er is nooit een dreiging geweest naar andere scholen.”

De scholencampus gaat morgen weer open.

Straf

Strafmaatregelen zijn beperkt voor de betrokken leerling, aangezien deze nog minderjarig is, zo meldt Kristof Aerts, woordvoerder van het Antwerps parket. “Het gaat om een super jong iemand. Dan gaat het echt richting begeleiding en een maatschappelijke enquête doen, de wet geeft daar niet veel opties om daar veel meer mee te doen. Het zal niet op ons niveau moeten gebeuren, maar eerder door begeleiding van de school.”

In 2022 ondervond het Sint-Jozefinstituut in Essen een soortgelijke dreiging, waarbij een minderjarige jongen een schietpartij aankondigde.

LEES OOK. Jongeman stuurt dreigmail naar leerkrachten Sint-Jozefinstituut in Essen: “Vermoedelijk poging om examens te boycotten”

Volgens het leerlingensecretariaat kreeg de jongeman een contactverbod. “Na de examens hebben wij hem een attest gegeven, maar aangezien het einde schooljaar was, is hij niet geschorst. De politie had hem sowieso al een contactverbod voor de school opgelegd, waardoor hij niet kon terugkeren. Verdere stappen zijn toen niet ondernomen.”

De straf voor de minderjarige leerling van basisschool Curieuzeneuzen blijft vooralsnog onduidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen