Franse ministeries krijgen politie over de vloer in onderzoek naar recordtransfer van Neymar naar PSG

De Franse politie heeft maandag huiszoekingen uitgevoerd bij de ministeries van Economie en Financiën in Parijs. Dat raakte donderdag bekend. De huiszoekingen kaderen in het onderzoek naar fraude bij de recordtransfer van Neymar, in 2017 van FC Barcelona naar PSG. De Parijse club zou daarbij mogelijk een onterecht belastingsvoordeel hebben verkregen.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Vooral voormalig communicatiedirecteur Jean-Martial Ribes wordt daarbij genoemd. Hij zou Hugues Renson, de voormalig vicevoorzitter van de Franse assemblée, hebben gecontacteerd met de vraag om de fiscale lasten bij de transfer “te verlichten”. Huidig minister van Binnenlandse Zaken Gérard Darmanin, destijds minister van Financiën, zou ook betrokken zijn.

Ribes werd vorige week ook al aangeklaagd in de zaak rond de verkiezing van de Gouden Bal in 2021, waarbij PSG zou hebben gelobbyd om de prijs toe te kennen aan Lionel Messi ondanks een minder jaar.

© AFP

De huiszoekingen van maandag werden uitgevoerd door agenten van het Centraal Bureau voor de Bestrijding van Corruptie en Belastingfraude (Oclciff) en de Algemene Inspectie van de Franse politie (IGPN). Verschillende afdelingen van de ministeries werden grondig onderzocht.

Neymar kwam in 2017 voor een recordbedrag van 222 miljoen euro over van FC Barcelona naar PSG. Afgelopen zomer vertrok de 31-jarige Braziliaan voor zo’n 100 miljoen euro naar het Saoedische Al-Hilal, na 173 wedstrijden in Parijse loondienst.

© AFP

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer