Acid opgewacht door tientallen (spijbelende) fans in rechtbank: “Ik voel me gesteund”

Youtuber Acid is donderdag voor de rechter verschenen, in de zaak rond het verspreiden van persoonlijke informatie van enkele leden van studentenclub Reuzegom. Voor aanvang van de procesdag werd de jongeman in de rechtbank van Brugge ontvangen door enkele tientallen fans.

jvh, mkm, aft, gjs

Nathan ‘Acid’ Vandergunst plaatste op zijn Youtube-kanaal een ophefmakende video over het proces rond de dood van Sanda Dia tijdens een doop van studentenclub Reuzegom. De Youtuber noemde daarin meerdere Reuzegommers bij naam, en deelde ook persoonlijke informatie over hen. De video werd bijna 200.000 keer bekeken voor hij offline werd gehaald.

LEES OOK. Waarom Acid een boete tot 80.000 euro riskeert: “Misschien moet ik de FOD Economie zelf aanklagen” (+)

Vandergunst werd rechtstreeks gedagvaard door een voormalig lid van studentenclub Reuzegom en diens ouders, die een bekend restaurant hebben in Antwerpen dat ook werd genoemd in de video. Acid moet zich verantwoorden voor onder andere belaging, privacy-inbreuken, elektronische overlast en laster: hij riskeert tot twee jaar cel en een zware boete. De ouders vragen ook 200.000 euro schadevergoeding.

Gewacht op media

Volgens Acid heeft hij echter niets verkeerds gedaan, zo zei hij bij aankomst in de rechtbank. “De zaken die ik heb verteld, waren online al bekend: iedereen kon die al vinden op het internet. Ik heb gewoon het gevoel weergegeven dat veel mensen hadden: Boos en teleurgesteld in de uitspraak, teleurgesteld in de media. Die hadden beloofd dat ze de namen naar buiten gingen brengen. Ik heb daarop gewacht, maar dat is niet gebeurd. Daarom heb ik het zelf gedaan.”

“De zaken die ik heb verteld, waren online al bekend. Iedereen kon die al vinden op het internet. Ik heb gewoon het gevoel weergegeven dat veel mensen hadden”

Nathan Vandergunst

Acid

Dat hij de namen noemde van ex-Reuzegommers die niet terechtstonden, vindt Acid ook niet problematisch. “Ik vind het vreemd dat ik dat verwijt blijf krijgen: dat hij (de klager in deze zaak, red.) er niet bij was op die fatale doop heb ik ook duidelijk gezegd in mijn video. Maar uit die chatberichten bleek dat ze er wel bij betrokken waren.”

Acid riskeert twee jaar cel, maar vreest naar eigen zeggen meer voor een zware boete. “Ik ben banger voor de boete dan voor de celstraf. Omdat ze me daar echt mee pijn kunnen doen, echt met de grond mee gelijk kunnen maken. Daar ben ik banger voor: voor het geld dat ze me willen aftroggelen. Maar ik zou het zo opnieuw doen.”

LEES OOK. “Waarom geven jullie hun namen niet?” “Dit is klassenjustitie.” “Waarom krijgen ze zo’n lichte straf?” Wij beantwoorden de vragen na heisa rond proces-Reuzegom

Tientallen fans

Opvallend: Acid werd in de rechtbank van Brugge opgewacht door enkele tientallen jonge fans. “Ik ben hier om Acid te steunen”, zei de 14-jarige Louise. “Omdat ik het niet vind kunnen dat hij gestraft wordt voor wat hij gedaan heeft. Ik vind het goed wat hij gedaan heeft, hij heeft de waarheid verteld. Dat ik normaal ik op school moest zijn? Da’s waar, maar ik heb me ziek gemeld. Dat mocht van mijn moeder. Ik zou het niet erg vinden als ik hiervoor strafstudie krijg, want ik vind het heel belangrijk om hier te zijn.”

LEES OOK. Een serieuze waslijst aan beschuldigingen, maar Acid zit met glimlach in de rechtbank: “Ik heb er heel veel zin in” (+)

“Ik vind het belachelijk dat hij wordt vervolgd”, zei Cisse. “Hij heeft een groot bakkes, maar een klein hartje. Hij zou nooit een vlieg kwaad doen.”

“Ik vind het belachelijk dat hij wordt vervolgd. Hij heeft een groot ‘bakkes’, maar een klein hartje. Hij zou nooit een vlieg kwaad doen”

Cisse

Fan van Acid

“Het is belangrijk om hem te steunen”, vinden ook zussen Elizabeth (16) en Maria-Rose (17). “Dit is een belangrijke zaak, daarom heeft hij ook die video gemaakt. Er is iemand gestorven, maar zij worden niet gestraft. En Acid dan misschien wel, dat vind ik dom. Door die video te bekijken, is er niemand gestorven. Ik hoop dat hij niet gestraft wordt.”

Acid – die met verschillende fans op de foto moest en zelfs even poseerde met zonnebril – was blij met de vele steunbetuigingen. “Ik voel me gesteund, dit is heel leuk. Ik vind het fijn dat er zoveel volk is. Nice! Ze stuurden me dat ze zouden komen, maar dat ze hier echt zijn.... Dat toont aan dat ik niet enkel voor mezelf heb gesproken, maar dat ik heb uitgesproken wat iedereen voelde.”

Rond 14 uur was de zitting afgelopen. Op het vonnis is het wachten tot 22 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen