Limburgse zaak tegen drugscrimineel Dikke Nordin uitgesteld: advocaat roept procedurefout in

De inleidingszitting rond de cocaïnezaak van drugsbaron Dikke Nordin, een Nederlandse vastgoedmakelaar en een Genkse zeventiger draaide uit op een sisser. Er werd nog geen behandelingsdatum bepaald door een procedureel detail.

Shauni Deferm

Donderdagochtend stond de inleidingszitting in de drugszaak rond Nordin E.H. en dertien andere verdachten op de agenda in de Tongerse correctionele rechtbank. Er zou een zittingsdatum worden afgesproken - waarop de zaak ten gronde zal behandeld worden - maar dat liep niet zoals gepland. Het kantoor van Hans Rieder, die de Antwerpse drugsbaron vertegenwoordigt, wierp op dat de rechtbank onrechtmatig werd samengesteld. Het cocaïnedossier wordt behandeld voor een kamer van drie correctionele rechters, een beslissing die genomen wordt door de voorzitter van de rechtbank. Het probleem: de beschikking van de voorzitter zat niet in het dossier. “Uw kamer kan dus geen kennis nemen van deze zaak”, klonk het. Daardoor zal de zaak teruggestuurd wordt naar de voorzitter en zal er een nieuwe inleidingszitting georganiseerd worden.

LEES OOK. Cocaïnehandelaar Dikke Nordin verdiende miljoenen met hulp van Limburgse zeventiger, ook ex-profvoetballer betrokken 

Dubai

De 35-jarige Antwerpse drugsbaron Nordin E.H., ook wel Dikke Nordin genoemd, wordt gezien als kopstuk van een criminele organisatie die minstens zeven drugstransporten regelde vanuit zijn schuiloord Dubai. De geschatte inkomsten van de trafiek bedragen een slordige 50 miljoen euro. De dertiger is geen onbesproken blad in het Antwerpse misdaadmilieu maar zorgt met deze zaak voor zijn eerste dossier in Limburg. Hij zit momenteel in de cel in Dubai, maar België vraagt voor zijn uitlevering.

De bende viel door de mand na de kraak van de welbekende SKY-berichten. In 2022 volgden vijftien huiszoekingen in de grensstreek van België en Nederland. In Limburg voerde de FGP invallen uit in Genk, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen. Er werden onder meer wapens en wagens met verborgen ruimtes voor drugstransporten gevonden en in beslag genomen.

LEES OOK. COLUMN. Zelfs topcriminelen hebben stilaan hun buik vol van Gentse sabotage-advocaten 

Ex-profvoetballer

De twee andere vermeende spilfiguren zijn de 38-jarige Ralph H. en de 75-jarige Genkse René C.. Ralph H. is een Nederlander - die zichzelf graag vastgoedmakelaar noemt - maar vooral bezig zou geweest zijn met het regelen van alle transporten naar de haven van Antwerpen. Hij zou wereldwijd coke verdeeld en verkocht hebben. Goed voor een invoer van minstens 1,3 ton. Ook René C. was volgens het onderzoek dat gevoerd werd in 2021 en 2022 een onmisbare schakel. Buiten de spilfiguren, een Antwerpse havenarbeider en een geldkoerier, staat ook de naam van Davide D. (41), ex-profvoetballer van KRC Genk, op de rol. Hij moet zich verantwoorden voor hand- en spandiensten aan de criminele vereniging, waaronder de verhuur van een loods.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER