© Stijn Van de Sande

Marters bijten kabels in auto’s stuk

De Mechelse deelgemeente Muizen krijgt de laatste weken af te rekenen met vervelende steenmarters. De kleine roofdieren hebben het gemunt op de kabels van auto’s.

Stijn Van de Sande

Marters zijn ongeveer zo groot als een kat en ongevaarlijk voor de mens. Voor de isolatie in de motorkap en de kabels van je wagen zijn ze dat echter niet. VAB krijgt steeds vaker meldingen van marters die kabels doorbijten waardoor kortsluiting ontstaat en de wagen niet meer start. “Dit jaar kregen we tot nu toe al 3% meer oproepen voor pechgevallen door marters dan in 2016 en 31% meer dan in 2015”, zegt Joni Junes van VAB. “Het is paartijd en de dieren willen hun territorium afbakenen. Daarom zijn ze in deze periode van het jaar erg actief.”

In Muizen hadden de laatste weken opvallend veel mensen last van de dieren, dat blijkt uit de vele reacties op sociale media. Onder meer in de Sint-Lambertus-laan, August Lenaertsstraat, Kerkenbos, Vlamingenstraat en Planckendaelstraat werden kabels stukgebeten. “Het gevolg is dat ik met een peperdure rekening van de garage zit opgescheept”, klaagt een van de slachtoffers.

Marterverschrikker

Marters mogen niet gevangen of verjaagd worden. Toch zijn er een aantal manieren om de dieren weg te houden. “Je kan bijvoorbeeld een marterverschrikker laten installeren. Dat toestelletje zendt ultrasone, piepende geluiden uit en daar hebben ze een hekel aan”, klinkt het bij Eric De Waele van Garage DWD. Joni Junes vult aan: “Maar de effectiefste methode is natuurlijk je wagen in een goed afgesloten garage parkeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER