"Het klinkt vies, maar ik kan er iedereen mee verleiden": dit is het opvallende favoriete dessert van Dua Lipa
Vanilleroomijs en chocoladesaus is een bewezen topcombinatie. Maar zangeres Dua Lipa verkiest een sausje van olijfolie op haar ijs. En dan nog het liefst mét zeezout. Overheerlijk, beweert ze. Een bizar recept, maar op sociale media zijn steeds meer mensen grote fan. Waarom? De combinatie doet iets met ons brein, zeggen diëtist Michaël Sels en ijsmaker Djordy Van Kemseke.
“Weet je wat ik écht lekker vind? Vanille-ijs met olijfolie en zeezout”, onthulde Dua Lipa recent in een interview met BBC Radio. “Het klinkt misschien niet smakelijk, maar iedereen die ik het al heb laten proeven, kon ik overtuigen”, vertelt de zangeres. Waarop het recept zich als een lopend vuurtje op sociale media verspreidde, en dan voornamelijk op het video-platform TikTok.
Wat maakt het bizarre dessert voor velen zo lekker?
“Die combinatie van zoet en zout is niets nieuws”, vertelt diëtist Michaël Sels. “Denk aan salted caramel, een smaak die je tegenwoordig overal terugvindt, in chocolade en roomijs tot taarten en zelfs geurkaarsen. Suiker, vet en een beetje zout is de combinatie die de meeste dopamine (het ‘gelukshormoon’, red.) doet vrijkomen in je brein. Daarvan willen we nog, nog, nog.”
“Het zout creëert bovendien een contrast tussen de verschillende smaken: dat maakt ze intenser. Aardbeien met balsamicoazijn is ook zo’n combinatie. Het klinkt gek, maar dat contrast tussen zoet en zuur vinden we toch lekker. Daarnaast heeft olijfolie een frisse, zuurdere smaak. En die vettigheid en smeuïgheid die de olie aan dat dessertje toevoegt, hebben we graag. Ze doen denken aan chocolade die wegsmelt in je mond”, aldus Sels.
Djordy Van Kemseke, ijsmaker en Belgisch kampioen ijsbereiding, heeft het recept van Dua Lipa nog niet zelf uitgetest of geproefd. Wel heeft hij volgens een gelijkaardig recept pralines gemaakt. “Zeezout is zeker al de laatste tien jaar een geliefd ingrediënt in de patisserie. IJs dat een zoete bom is, ben je snel beu gegeten. De sleutel van een goed dessert is om het niet te zoet te maken.”
“Dankzij een contrasterende smaak als zout kan je wél van iets zoet blijven eten. Het maakt een dessert beter gebalanceerd. Belangrijk is wel dat je niet overdrijft. Een hint zeezout en olijfolie is genoeg, die smaken mogen niet overheersen.”
“Let wel: een gezond dessert is dit niet, hoe lekker ook”, zegt Michaël Sels nog. “Jezelf verwennen met zo’n uniek ijsje mag af en toe, maar eet er niet te vaak en te veel van”, benadrukt hij.
Het dessert thuis proberen? Tips van de experts voor de optimale mix van smaken
Beide experten benadrukken dat het belangrijk is om de juiste ingrediënten te kiezen als je het dessert van Dua Lipa eens zelf wil maken. “Ga niet de voor de goedkoopste fles olijfolie uit de supermarkt”, zegt Sels. “Kies voor kwalitatieve olijfolie, extra vierge bijvoorbeeld, bewaard in een donkere fles.” Of olijfolie van de eerste pers, tipt de ijsmaker. “Die is complexer van smaak.”
“Kies daarnaast roomijs waar niet te veel suiker in zit, en échte vanille. En gebruik grof zeezout of fleur de sel, géén keukenzout”, tippen de experts.
KIJK. Model Nara Smith (vrouw van acteur en model Lucky Blue Smith) toont voor hoe je het maakt
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
De ene poetst zijn tanden voor het ontbijt, de andere erna, maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde? En wat als je niét ontbijt? Tandarts Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen geeft voor eens en altijd het juiste antwoord op de vraag. -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?