© ATV

Turnhoutsebaan krijgt langste tafel van het land: samen eten aan feestdis van wel twee kilometer lang

Borgerhout -

Onder de noemer #2kmsamenaantafel zal de Turnhoutsebaan op 31 maart worden getransformeerd tot een gigantisch openluchtrestaurant. Op de baan wordt een tafel van maar liefst twee kilometer opgebouwd. Het district doet daarmee een gooi naar het Belgisch record.

Elien Van Wynsberghe

Na het succes van #1kmsamenaantafel vorig jaar, vat het district Borgerhout samen met partner FMV vzw, een socio-culturele koepelorganisatie met 140 afdelingen, het ambitieuze plan op om op 31 maart een tafel van zomaar eventjes twee kilometer op te bouwen op de Turnhoutsebaan.

“Vorig jaar aten zo’n 2.500 mensen samen aan een tafel van één kilometer. Die hadden we opgebouwd in de zijstraten van de Turnhoutsebaan, tussen De Roma en het Moorkensplein”, zegt districtsburgemeester Mariam El Osri (Groen). “Een groot succes dus. Dit jaar zien we het nog grootser en hopen we tussen de 6.000 en de 8.000 mensen samen aan tafel te krijgen. Borgerhout kan dat.”

Vorig jaar werd de langste tafel opgebouwd in de zijstraten van de Turnhoutsebaan, dit jaar wordt de baan zelf het decor van het evenement.© ©Sanad Latifa

Om al die mensen een plek te geven, wordt er een tafel geïnstalleerd die begint aan de Van Geertstraat en loopt tot aan de Stenenbrug. “Om aan exact twee kilometer te komen, zal die tafel nog een bocht maken. We kiezen bewust voor een tafel op de Turnhoutsebaan omdat dat toch een andere sfeer creëert dan een tafel die over verschillende zijstraten loopt”, zegt El Osri.

“Slagen we in ons opzet, dan vormen we meteen ook de langste tafel van België. Borgerhoutenaren worden dus van harte uitgenodigd om een maaltijd te delen en samen geschiedenis te schrijven.”

#2kmsamenaantafel wil alle inwoners van Borgerhout verenigen aan één lange tafel, waar ze niet alleen een maaltijd delen, maar ook verhalen aan elkaar vertellen. Ook mensen van buiten het district zijn overigens meer dan welkom. “De bedoeling is om verbinding tussen mensen te creëren. Met dit gratis evenement streven we naar het bevorderen van dialoog, sociale cohesie en verbinding.”

Pasen en ramadan

Het district slaat voor #2kmsamenaantafel de handen in elkaar met FMV vzw. “FMV wil samen met de andere partners aantonen dat de culturele en religieuze diversiteit die Borgerhout rijk is juist verbindend kan zijn. En eten is het ideale instrument“, zegt Latifa El Morabit, algemeen coördinator.

Dat het initiatief plaatsvindt op 31 maart om precies 20.14u is dan ook geen toeval. Op deze dag valt Pasen samen met de ramadan. “Het evenement begint bij zonsondergang, zodat mensen die vasten ook kunnen aansluiten”, legt El Osri uit. “De sleutel tot een inclusieve samenleving ligt in het actief bevorderen van verbinding tussen alle bewoners. Door Borgerhoutenaren samen te brengen voor een iftar, een viering, of gewoon een maaltijd aan één lange tafel, kunnen we die verbinding, over de verschillen heen, versterken.”

© ©Sanad Latifa

Wie deelneemt, wordt uitgenodigd om ofwel een gerecht mee te brengen of om een maaltijd te kopen bij een van de deelnemende lokale handelaars. “Zo worden ook zij ondersteund”, legt El Osri uit. “Wij voorzien voor iedereen drinkwater.” En niet onbelangrijk: “We gaan voor een zero waste event door alleen herbruikbare materialen te gebruiken. Dat is qua organisatie niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk. We vragen ook om voedselverspilling tegen te gaan. Een overdaad aan eten voorzien, is dus echt niet nodig.”

Alle info of een plekje reserveren aan de langste tafel van het land: www.2kmsamenaantafel.be

Borgerhout heeft sinds 1 januari een nieuwe districtsburgemeester: Mariam El Osri.© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV