© AP

Russische buitenlandminister Lavrov haalt uit naar Westen en voert nucleaire dreiging op: “Daag ons niet uit!”

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft op zijn jaarlijkse persconferentie uitgehaald naar het Westen. Dat is volgens Lavrov verantwoordelijk voor de groeiende dreiging van een nucleair conflict.

jvh

“Het Westen moet ons niet uitdagen, want het riskeert een nucleair conflict”, aldus Lavrov. “Er is meer en meer sprake van een directe clash van de kernmachten. Er zijn minder en minder zelfbeheersende factoren in het Westen.” Er kan volgens Lavrov echter ook geen sprake zijn van onderhandelingen met de Verenigde Staten over strategische veiligheid, zolang dat land Oekraïne financieel en militair blijft steunen. “We zien geen gronden voor bijkomende maatregelen om een wapenwedloop te vermijden, of voor eender welk gesprek met de VS over strategische stabiliteit in het algemeen”, klonk het afwijzend.

Lavrov reist volgende week naar New York voor een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Rusland voerde de nucleaire dreiging in het verleden wel vaker op wanner de invasie van Oekraïne haperde.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan benadrukte in juni dat de regering-Biden bereid is om te praten met de Russische autoriteiten over wapenbeperkingen, nadat president Poetin Rusland terugtrok uit het New Start-kernwapenverdrag. Dat was het laatste bestaande akkoord tussen de twee grote kernmachten, en legde beide landen beperkingen op wat betreft hun strategische kernwapenarsenaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer