Er is water in de vorm van ijs op de evenaar van de rode planeet
Volledig scherm
Er is water in de vorm van ijs op de evenaar van de rode planeet © ThinkStock

Wetenschappers vinden ijs op evenaar van Mars: “Hiermee kan je hele planeet bedekken met laag water tot 2,7 m diep”

Ook op de evenaar van Mars bevindt er zich water in de vorm van ijs. Dat heeft het Europese ruimtevaartagentschap ESA vandaag bekend gemaakt. Met hun Mars Express ruimtesonde hebben ze bepaalde structuren onderzocht op het oppervlak van de rode planeet waarvan men niet wist of het nu om verwaaid stof ging of om lagen ijs. De nieuwe resultaten, gepubliceerd in Geophysical Research Letters, tonen aan dat het effectief om ijs zou gaan dat zich kilometers onder de grond zou uitstrekken. Nog nooit vond men zoveel water in dit deel van de planeet.

10 reacties

  • Bart Verwegen

    3 maanden geleden
    Met al die info leren we enorm veel bij over de geschiedenis en toekomst van onze eigen planeet. De wetenschap doet er alles aan om onze planeet te redden, geef eerder kritiek op de wereldwijde politiek die het vertikt om de wetenschap serieus te nemen.
  • Nicole Vogelaere

    3 maanden geleden
    Men kan beter wetenschap en geld steken om onze eigen supermooie planeet te redden. ipv de vernietiging van een volgende te plannen. Het is alsof ze al weten dat het hier eindige is en het al lang opgegeven hebben. Wat moet je daar eigenlijk doen, ik zou treuren alleen al om dieren en natuur te moeten inruilen voor een troosteloze stof en stenen trieste boel. ik ga nog liever ten onder samen met deze planeet als een kapitein die zijn schip als laatste verlaat.
  • Ellie Dubois

    3 maanden geleden
    En daar brengt AI de oplossing, mensen sturen naar Mars is de komende jaren onmogelijk. AI aangestuurde robotica is perfect mogelijk om het heelal te exploreren
  • Roger Van Der Cleyen

    3 maanden geleden
    en er nu nog geraken. Weet u wel hoeveel energie er nodig is om 1 kilogram vrij te maken aan de aantrekkingskracht van de aarde dus ziet u dan een oplossing voor het CO2 probleem ??????
  • Hendrik Alferink

    3 maanden geleden
    Of het er ooit van komt is nu nog even de vraag. Eerst zal men de snelheid van de ruimteschepen flink moeten opvoeren voor een acceptabele duur van de heenreis. Daarnaast de vraag of je nog terug zou willen naar de 🌍 en op welke wijze. Voorlopig zouden maximaal drie personen thans de eerste reis kunnen maken. Verdraagzaamheid op mars is dan zeer belangrijk. Mooie bespiegelingen maar er moet eerst nog een heleboel water stromen alvorens dit realiteit gaat worden.
  1. Bestraling van kanker tijdens zwangerschap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststellen”

    Bestraling van kanker tijdens zwanger­schap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststel­len”

    Kankerbestraling tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind, dat blijkt uit een nieuwe studie van UZ Leuven in The Lancet Child & Adolescent Health. Voor de resultaten van dit onderzoek bekend werden gemaakt wisten artsen niet wat de gevolgen waren voor een foetus bij radiotherapie tijdens de zwangerschap. Hierdoor was er discussie in de medische wereld over de veiligheid ervan. Maar daar scheppen Belgische wetenschappers nu duidelijkheid in. “Dankzij dit onderzoek kunnen artsen wereldwijd zich voortaan baseren op een medische studie”
  2. EXCLUSIEF. De wetenschapper achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehouden om achter mijn droom aan te gaan”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. De wetenschap­per achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehou­den om achter mijn droom aan te gaan”

    Vanaf morgen ligt het eerste album van de nieuwe Kiekeboes ‘Uranium-235' in de winkel. Hierin dompelt scenarist Nix (Marnix Verduyn) de 21-jarige Fanny Kiekeboe onder in de wereld van kernenergie. Geen probleem voor hem, want naast stripmaker is hij wetenschapper. Hoeveel van die achtergrond sijpelt er door in een scenario? Waar trekt hij de grens tussen feit en fictie? En kan je Fanny nucleaire mopjes laten maken? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters ging exclusief kijken in de tekenstudio van de wetenschapper achter de Kiekeboes.