Peter Wright.© PDC

Dartsicoon Peter Wright wil na twee “verschrikkelijke” jaren nog eens knallen: “Ik heb al mijn bekers én pijlen weggedaan”

Peter Wright (53) opent donderdag het nieuwe dartsseizoen met een partij tegen Haruki Maramatsu op de Bahrain Darts Masters. Een hapje voor de Schot? Niet in zijn huidige vorm.

Vincent Van GenechtenDartsvolger

‘Snakebite’ won in 2023 het EK, vrijwel uit het niets. De 53-jarige Wright maakte verder relatief weinig klaar. Hij werd roemloos laatste in de Premier League, miste zoveel vloertoernooien dat hij de Players Championship Finals misloop, ging er meteen uit in de Grand Slam en mocht meteen zijn koffers pakken op het WK. Een kwartfinale op de World Grand Prix en een halve finale op de Masters verzachtten de pijn.

Wright zakte echter naar de achtste plaatste op de wereldranglijst. Zijn laagste positie sinds 2012. Toch werd de tweevoudige wereldkampioen geselecteerd voor de Premier League en bijgevolg voor de Bahrain Darts Masters, de eerste manche van de World Series. Het deed wenkbrauwen fronzen, maar Wright wil zich dit jaar herpakken.

Het achttal toppers in Bahrein: Rob Cross, Gerwyn Price, Michael van Gerwen, Luke Humphries, Michael Smith, Nathan Aspinall, Luke Littler en Peter Wright.© PDC

“Nadat ik werd uitgeschakeld, heb ik het WK Darts verder gevolgd op de televisie”, aldus ‘Snakebite’ in een interview met dartsbond PDC. “Luke Littler en Luke Humphries hebben mij geïnspireerd met hun prestaties. Humphries heeft de afgelopen vier maanden laten zien wat je kunt bereiken als je er hard voor werkt (hij won vier majors waaronder het WK, red.). Littler is het beste wat ik ooit heb gezien. Dat motiveert mij ook om weer aan het werk te gaan.”

Wright maakt wel schoon schip in huis, letterlijk zelfs. “Ik heb al mijn trofeeën en pijlen weggedaan”, klinkt het. Een serieuze opkuis, want de Schot staat erom bekend om honderden setjes in zijn bezit te hebben. “Dan kan ik een nieuwe start maken. Ik wil graag nieuwe prijzen pakken dit jaar. Het idee is dat ik nog maar één setje pijlen ga gebruiken. Als ik dat een jaar weet vol te houden, dan ben ik weer een groot gevaar voor iedereen.”

Een fameuze uitdaging voor de constant van pijlen wisselende Wright. En toernooien skippen, dat wil hij ook niet meer. “Ik heb vorig jaar geprobeerd rustperiodes in te bouwen, maar dat werkte niet. Dat werd duidelijk tijdens de Premier League. Dit jaar ga ik alles spelen. De afgelopen twee jaar was ik verschrikkelijk, maar ik kijk er naar uit om dit jaar te spelen.”

De loting voor de Bahrain Darts Masters.© PDC

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer