© AFP

Grootste NAVO-oefening sinds Koude Oorlog start volgende week, met één doel: Rusland afschrikken

De NAVO pakt volgende week uit met haar grootste manoeuvres sinds de Koude Oorlog. Ongeveer 90.000 troepen zullen deelnemen aan de oefening, met als doel Rusland af te schrikken.

gjs

Steadfast Defender 2024 is de naam van de bijzonder grote oefening van de NAVO, die volgende week begint en tot en met mei zal lopen. Er zullen ongeveer 90.000 troepen van NAVO-lidstaten en Zweden aan deelnemen, heeft Chris Cavoli donderdag aangekondigd. “Het Bondgenootschap zal haar vermogen demonstreren om het Euro-Atlantisch gebied te versterken door een transatlantische beweging van strijdkrachten uit Noord-Amerika”, vertelde de Amerikaanse generaal en opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten. Het doel is volgens hem om “een duidelijke demonstratie van onze eenheid, onze kracht en onze vastberadenheid om onszelf te beschermen” te geven.

Volgens Duitse media hebben die grootste manoeuvres sinds het einde van de Koude Oorlog een duidelijke bedoeling: Rusland afschrikken. Het scenario dat geoefend zal worden, is een inval van Rusland op het grondgebied van een NAVO-lidstaat, waardoor het Artikel 5 van het NAVO-verdrag wordt geactiveerd. Dat artikel is nog maar één keer geactiveerd, in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten door Al-Qaeda.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer