Bit4You-klanten hebben zicht op (gedeeltelijke) terugbetaling

© SOPA Images/LightRocket via Gett

Klanten van het Belgische cryptoplatform Bit4You hebben zicht op een terugbetaling van (een deel) van hun deposito’s. De advocaten Mischaël Modrikamen en Florian Ernotte - die samen 293 klanten, goed voor 25 procent van de deposito’s vertegenwoordigen - hebben daarover een akkoord bereikt met de aandeelhouders en voormalige bestuurders van Bit4You, zo laten ze vandaag/donderdag weten.

gjs
Bron: BELGA

Bit4You schortte zijn activiteiten in april vorig jaar op en liet een voorlopig bewindvoerder aanstellen, waardoor miljoenen euro’s van meer dan 40.000 klanten op het platform geblokkeerd staan. Problemen bij de Estse serviceprovider Coinloan waren de aanleiding: dat verloor zijn cryptolicentie terwijl Bit4You er ongeveer de helft van zijn tegoeden had geparkeerd.

Sinds 19 juli 2023 zit Bit4You in een procedure van gerechtelijke reorganisatie. Morgen/vrijdag vindt een hoorzitting plaats waarop de ontvangen biedingen worden beoordeeld.

“Naar de mening van de relevante belanghebbenden zijn de ontvangen biedingen voor bepaalde activa laag of ontoereikend en zullen ze Bit4You in geen geval in staat stellen om aan een faillissement te ontsnappen of om een aanzienlijke terugbetaling aan de schuldeisers en depositohouders te garanderen”, laten Modrikamen en Ernotte echter weten in een gezamenlijke mededeling. Daarom werkten ze een voorstel uit om een faillissement te vermijden en een snelle terugbetaling van de deposito’s mogelijk te maken. Daarover bereikten ze gisteren/woensdag ook een akkoord met de aandeelhouders en voormalige bestuurders van Bit4You.

“Alle beschikbare cryptoactiva (naar de huidige waarde zowat 9,5 miljoen euro, red.) zouden door Bit4You worden verkocht ten voordele van de depositohouders en schuldhouders”, zeggen de advocaten. De opbrengst zou dan evenredig worden verdeeld tussen de depositohouders en resterende schuldeisers. Zij zouden daardoor “op relatief korte termijn” ongeveer 72 procent van de waarde van hun activa en vorderingen terugkrijgen.

Schadevergoeding

Daarnaast zou Bit4You onder meer nog kunnen rekenen op een schadevergoeding van Coinloan, waar een deel van de Bit4You-deposito’s geparkeerd was en dat eveneens in een faillissementsprocedure zit. In een tweede fase zouden klanten en schuldeisers zo nog eens op 20 procent van de waarde van hun activa en vorderingen kunnen rekenen. Tot slot gaan Modrikamen en Ernotte voor de depositohouders ook nog op zoek naar een schadevergoeding, zodat die hun totale inleg zouden kunnen recupereren.

De advocaten moeten het akkoord nog voorleggen aan hun cliënten en daarna zouden ook nog de gerechtelijke mandatarissen het licht op groen moeten zetten. Ze roepen bovendien zo veel mogelijk Bit4You-klanten op om zich bij hen te melden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen