Een man bestudeert de krantenkoppen na een Iraanse aanval op doelwitten in Pakistan.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Aanvallen tussen Iran en Pakistan wakkeren bezorgdheid aan: "Niemand wil conflict, maar foutje ligt om de hoek" 

Tot verrassing van analisten heeft Pakistan de voorbije nacht scherp gereageerd op eerdere luchtaanvallen van buurland Iran. Eerder deze week bombardeerde Iran ook al doelwitten in Syrië en Irak. Waar is Iran op uit? En kunnen de spanningen uitmonden in een groter conflict? Vragen voor Irankenner Peyman Jafari.

Bij luchtaanvallen van het Pakistaanse leger tegen rebellengroepen in het zuidoosten van Iran zijn de voorbije nacht verschillende doden gevallen. De aanvallen waren een reactie op bombardementen die Iran gisteren uitvoerde op doelwitten in Pakistan. 

Pakistan viel de Iraanse doelwitten aan met drones. Een bewuste keuze, zegt historicus en Irankenner Peyman Jafari in "De wereld vandaag".

"Door drones in te zetten en niet gevechtsvliegtuigen heeft Pakistan het niveau van agressie terug willen schroeven. Het heeft wel degelijk een antwoord op Iran gegeven, maar zo ook aangegeven dat het niet uit is op een escalatie." 

Want hoewel de spanningen door het onverwacht scherpe antwoord van Pakistan wel degelijk zijn opgelopen, willen noch Iran noch Pakistan een conflict, meent Jafari. "Daar hebben ze geen baat bij." 

BELUISTER: "Iran stuurt boodschap naar rest van de wereld"

"Spierballentaal van Iran"

"Wat we nu zien gebeuren heeft alles te maken met de oplopende escalatie van de afgelopen maanden", zegt Jafari. "Sinds de oorlog in Gaza is dat conflict naar de rest van de regio aan het overslaan. Al spelen er ook specifieke zaken mee - zoals in het geval van Iran en Pakistan de activiteiten van een separatistische beweging." 

Maar dat met name Iran juist nu aanvallen uitvoert op doelwitten in de omliggende landen, moet volgens Jafari worden gezien als "spierballentaal". "Iran wil naar de rest van de wereld, naar de VS en Israël, de boodschap sturen dat het de capaciteit heeft om terug te slaan. Daarom zet het ook langeafstandsraketten en dergelijke in."

"Het anti-Amerikaanse sentiment in het Midden-Oosten is sterk omhoog gegaan", zegt Jafari nog. "Iran en zijn bondgenoten proberen daar gebruik van te maken. Ze willen laten zien dat zij daartegen kunnen opstaan en dat sentiment kunnen mobiliseren." 

Op een direct conflict is evenwel niemand uit - noch Israël en de VS noch Iran. "Daarom vallen ze ook elkaars bondgenoten aan. Maar als de spanning zo hoog oploopt, ligt een foutje om de hoek en kan het echt uit de hand lopen", meent Jafari.

"Ik denk dat we op een heel gevaarlijk moment staan. Sinds de Amerikaanse invasie van 2003 in Irak, waarbij de hele regio destabiliseerde, is dit echt wel een nieuw moment waarbij een oorlog om de hoek staat."

BEKIJK - Pakistan beantwoordt raketaanval van Iran:

Videospeler inladen...

Meest gelezen