Alweer tegenslag voor Apple: bedrijf moet zuurstofmeter van horloge halen

In de Verenigde Staten is een rechtbank van oordeel dat Apple de verkoop van zijn nieuwe Apple Watches onmiddellijk moet stoppen. Een zuurstofmeter op de horloges is in strijd is met een patent van een ander bedrijf. De techgigant heeft geen andere optie dan de smartwatches in de VS aan te bieden zonder het technisch snufje.

Waarom is dit belangrijk?

De financiële gevolgen voor Apple, dat nu twee sets horloges moet produceren, kunnen serieus oplopen. Deze negatieve beslissing komt te midden van een stroom aan tegenvallers voor het bedrijf, dat de waarde van zijn aandelen zag zakken.

In het nieuws: Apple moet zijn nieuwste Series 9- en Ultra 2-horloges in de VS verkopen zonder de geplande meter die de zuurstof in je bloed meet.

  • De US International Trade Commission (USITC) was duidelijk in november: het nieuwe meettoestel van Apple is een inbreuk op een patent van het bedrijf Masimo, gespecialiseerd in gezondheidstechnologie.
  • Met een pulsoxymeter kan je het zuurstofgehalte in je bloed controleren, een technologie die Masimo verfijnd had in zijn horloge. Apples versie van zo’n horloge kwam op de markt in 2020. Masimo had het patent op de zuurstofmeter al ingediend, en beschuldigt Apple van het stelen van zijn technologie.
    • Apple bracht hier tegenin dat Masimo’s horloge, de M1, toen nog niet op de markt was. Het wordt ook in kleinere oplages verkocht, waardoor Masimo niet kan spreken over een concurrerend product dat zijn marktpositie in gevaar brengt, aldus de techgigant.
  • De USITS volgt het verweer van Apple niet, en houdt zich strikt aan het papierwerk. Apple krijgt ook geen uitstel toegekend. De nieuwe horloges met zuurstofmeter moeten per direct van de markt gehaald worden.
  • Het bedrijf had hierop al geanticipeerd, en de verkoop van horloges met zuurstofmeter nog voor Kerst stopgezet. Het brengt vanaf woensdag nieuwe horloges uit zónder het gadget.
  • Dit geldt overigens enkel voor de Verenigde Staten. Apple meldt dat de functie aanwezig blijft op horloges die verkocht worden buiten de VS. Het zal ook in beroep gaan tegen de beslissing van de USITC.

Wel of niet de grootste?

The Bigger Picture: Waarom dit wél een klap is voor Apple.

  • Weinig problemen dus voor de Belgische consument, maar wel voor Apple. Die staat voor een uitdaging om zijn producten aan de man te brengen. Apples wearables-afdeling, waaronder horloges, heeft een aandeel van 10 procent van alle opbrengsten, of zo’n 40 miljard dollar.
  • De waarde-inschattingen van Apple en Microsoft doen haasje-over. Dinsdag was Microsoft opeens het meest waardevolle bedrijf ter wereld, mede omdat het inzet op artificiële intelligentie. Apples positie als nummer een werd vroeger nooit serieus bedreigd.
  • Maar nu moet het bedrijf klappen incasseren. De marktwaarde wordt lager ingeschat nu beursspecialisten verwachten dat de nieuwe iPhone 16 moeilijk een markt zal vinden. Vooral de Chinese markt zou niet zitten te wachten op Apple.
  • Daartegenover staat wel dat Apple vorig jaar het best verkochte smartphonemerk was, voor Samsung. Het Chinese Huawei komt ook weer opzetten, na jaren van handelsblokkades door de Amerikanen.

Genoteerd: Het aandeel van Masimo veert op.

  • Masimo kan dan juist weer profiteren. Het aandeel klom met 2,1 procent naar een waarde van 122,57 dollar.
  • Het bedrijf vindt overigens dat Apple onterecht klaagt. De multinational had drie jaar om te anticiperen, klinkt het. CEO Joe Kiani noemde de beslissing van de USITC “een overwinning voor het Amerikaanse patentensysteem”.
Meer