Antwerpse modestudente ontwerpt nieuwe uniformen voor Brussels Airlines: make-up mag ook voor mannen en dassen voor stewardessen

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft donderdag de nieuwe uniformen voorgesteld. Het cabinepersoneel, de piloten en ook de luchthavenmedewerkers zullen binnenkort te zien zijn in gloednieuwe uniformen, zowel voor mannen als vrouwen. En die zijn allemaal ontworpen door Gabrielle, een beloftevolle modestudente uit Schilde.

Cathérine De Kock

Een stewardess die geen sjaaltje maar een das draagt en niet gemaquilleerd is? Het kan vanaf 1 maart op een vlucht van Brussels Airlines. De Belgische luchtvaartmaatschappij heeft donderdag haar nieuwe uniformen en stijlgids voorgesteld voor haar cabinepersoneel, piloten en luchthavenmedewerkers. Zij krijgen meer opties om zich genderneutraal te kleden.

Gabrielle Szwarcenberg, een masterstudente aan de Antwerpse modeacademie, ontwierp de nieuwe uniformen in marineblauw met champagnekleurige details met oog voor duurzaamheid en genderdiversiteit. Voor het eerst kan het personeel kiezen uit een aantal genderneutrale items, zoals een rolkraagtrui en sneakers.

De manbag verdwijnt, mannen en vrouwen kunnen uit dezelfde tassenlijn kiezen. Mannen zijn ook niet langer verplicht om een das te dragen maar mogen ook een sjaaltje dragen dat voorheen alleen voor vrouwelijk personeel was weggelegd. Omgekeerd kunnen vrouwen nu ook een das dragen.

Gabrielle Szwarcenberg.© BELGA

Schminken mag

Ook de stijlgids van Brussels Airlines, die de gehele look bepaalt van het personeel, wordt inclusiever. Volgens die stijlgids was make-up verboden voor mannen en verplicht voor vrouwen. Daar komt nu verandering in: de regels voor kapsels, make-up en juwelen zijn voor iedereen, mannen én vrouwen, hetzelfde. Make-up mag, maar hoeft niet. Ook mannen mogen zich dus schminken.

Ook de voorgeschreven kapsels zijn niet langer gendergebonden. Mannen moesten hun haar knippen zodra het hun schouders raakte. Nu mag het, zoals bij de vrouwen, langer. Iedereen die haar langer heeft dan schouderlengte, moet zijn of haar wel opsteken. Die regel is er om veiligheidsreden.

Ook oorringen waren verboden voor mannen. Voortaan mag elke medewerker twee oorbellen per oor dragen. Ook nagellak mag voor het eerst bij de mannen. In de nieuwe stijlgids zijn ook voor het eerst zichtbare tatoeages toegelaten. Medewerkers die een tattoo op hun bovenarm hebben, moesten die vroeger verstoppen door lange mouwen te dragen.

Enquête

De nieuwe look komt er na een uitgebreide enquête bij het personeel over hun vestimentaire wensen en noden. “Uit die enquête bleek onder meer dat heel wat personeelsleden meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen wilden en een breder palet om zich te kleden verlangden”, zegt woordvoerder Nico Cardone. “Ons uniform wordt niet volledig genderneutraal: er is nog steeds een aparte lijn voor mannen en vrouwen.”

Zo is er nog steeds een herenschoen (in veganistisch cactusleder), waarvoor Brussels Airlines samenwerkte met het Belgische merk Ambiorix. Voor de vrouwen is er een schoen ontworpen door het Belgische Atelier Content, op basis van druiven. Daarnaast is er dus voor het eerst een genderneutraal en minder formeel schoeisel, namelijk sneakers.

© BELGA

Mannen mogen nog altijd geen jurk of rok dragen. Cardone: “We vliegen over de hele wereld, in sommige landen is het verboden om als man een jurk te dragen. Daarmee moeten we rekening houden. We hebben naar een balans gezocht: we willen mee-evolueren, maar ook niet te ver gaan.”

De uniformen zullen vanaf 1 maart door meer dan 2.600 medewerkers gedragen worden. Brussels Airlines heeft op dit moment geen zicht op hoeveel mannelijke personeelsleden zich zullen schminken of hoeveel vrouwelijke personeelsleden make-up en sjaaltjes voortaan zullen afzweren. “Maar we geven in ieder geval het signaal dat we voor hen openstaan”, zegt Cardone. “We willen dat iedereen in ons bedrijf zich goed voelt.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV