Petra De Sutter (Groen) vormt “open lijst” met N-VA in thuisgemeente Horebeke

In Horebeke trekt federaal vicepremier Petra De Sutter (Groen) naar de lokale verkiezingen onder de naam “Nieuw Horebeke”. Een lijst die ze vormt met Dieter Verscheure, die bij de laatste verkiezingen lijsttrekker was voor de lokale N-VA-afdeling. De samenwerking moet een einde maken aan ruim 60 jaar hegemonie van Volksbelangen, de lijst rond Open Vld-politicus Jozef Browaeys en zijn dochter Cynthia.

gjs
Bron: BELGA

De Sutter zal de nieuwe lijst trekken. Op de tweede plaats staat Dieter Verscheure, die gewag maakt van bijkomende’ N-VA-leden, zoals N-VA-gemeenteraadslid Katelijn Moerman, die zich willen aansluiten bij Nieuw Horebeke. Toch is het nadrukkelijk geen kartel van Groen en N-VA, zegt De Sutter, die het heeft over een ‘open lijst’ waar ook onafhankelijke kandidaten welkom op zijn. “Wij zoeken mensen met nieuwe ideeën. Die moeten niet gebonden zijn aan partijpolitiek, maar zichzelf herkennen in ons programma.”

Groen haalde bij de laatste verkiezingen, in 2018, ruim 20 procent van de stemmen in Horebeke, dat zowat 2.000 inwoners telt. Ook N-VA haalde een gelijkaardige score en beide partijen houden vandaag elk twee gemeenteraadszetels op een totaal van 11. Volksbelangen heeft een absolute meerderheid en levert sinds 1964 onafgebroken de burgemeester.

Eerst met de overwinning van Jozef Browaeys in 1965, bij de laatste verkiezingen nam zijn dochter Cynthia Browaeys de fakkel over. Jozef Browaeys werd uiteindelijk een van de langst zetelende burgemeesters van België met negen opeenvolgende mandaten. Bij de laatste verkiezingen kwamen enkel Groen er op en N-VA, dat toen een kartel sloot met CD&V.

Combineren

In 2012 ging enkel N-VA de strijd aan met Volksbelangen, om met zowat 28 procent van de stemmen ook op twee gemeenteraadszitjes te stranden. Door de resultaten van Groen en N-VA te combineren lijkt een stemmenaantal dat de meerderheid kan breken binnen handbereik. “We willen de stilstand doorbreken waarbij Horebeke eerder werd beheerd dan bestuurd”, zegt De Sutter bij de lancering van het politiek project. “Volgens ons ligt er veel concreet werk op de plank.” Nieuw Horebeke licht donderdagavond al enkele programmapunten toe voor de kleinste gemeente van Oost-Vlaanderen.

“Onze jeugdbeweging moet een eigen lokaal krijgen en de verkeersveiligheid moet aangepakt worden. Onze straten zijn toe aan onderhoud en daar moet een plan voor geschreven worden. Ook burgerparticipatie van de jeugd, de senioren en de middenstand staat hoog op onze agenda.”

De opmerkelijke samenwerking tussen N-VA en Groen is uitzonderlijk in Vlaanderen, maar het is geen voorafname voor gelijkaardige projecten elders of een voorbode voor samenwerking op Vlaams of federaal niveau, zegt De Sutter nog. “We hebben vooral grootse plannen voor de kleinste gemeente van Oost-Vlaanderen. Na zestig jaar meer van hetzelfde is het tijd voor nieuwe energie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen