Oud-VRT-journalist Peter Verlinden ruilt "Voor U" van Els Ampe na minder dan maand voor CD&V

Oud-VRT-journalist Peter Verlinden zal voor CD&V op de Europese lijst staan bij de verkiezingen. Dat betekent dat hij "Voor U" al na minder dan een maand voor bekeken houdt. Die partij is eind december opgericht door Vlaams Parlementslid Els Ampe. Verlinden heeft het gevoel dat hij bij CD&V meer dossiers kan behandelen die voor hem belangrijk zijn. 

Op 21 december kondigde Els Ampe (ex-Open VLD) aan dat ze een nieuwe politiek partij start, "Voor U," en dat ook oud-VRT-journalist Peter Verlinden daar deel van zou uitmaken. Hij zou als onafhankelijke op de lijst staan, maar dat draait nu even anders uit. 

Verlinden kiest namelijk voor CD&V en zal daar op de derde plaats van de Europese lijst terechtkomen. "CD&V heeft me zelf benaderd", zegt Verlinden. "Ik voel me gevleid dat ze mij met mijn 66 jaar nog als vernieuwing zien binnen de partij. Ik wil er dan ook vol voor gaan." 

Het Europese niveau spreekt Verlinden aan, zegt hij. "Ik kan me echt focussen op dossiers die mij na aan het hart liggen. Denk aan migratie, relaties met Afrika, Europese conflicten en oorlogen. Ik denk dat ik met mijn expertise echt een steentje kan bijdragen."

CD&V heeft zijn Europese lijst nu ook volledig voorgesteld. Eerder was al bekend dat Wouter Beke lijsttrekker zal zijn. Op de tweede plaats staat Liesbet Sommen, die ook al eerder verschillende jaren actief was op kabinetten van ministers van CD&V. 

Volledige Europese CD&V-lijst: 

Lijsttrekker: Wouter Beke
2e plaats: Liesbet Sommen
3e plaats: Peter Verlinden
4e plaats: Minou Esquenet
Lijstduwer: Koen Geens
1e opvolger: Bram Van Hecke
2e opvolger: Nathalie Lambrecht

Verlinden vult die Europese CD&V-lijst aan op de derde plaats, dus zekerheid dat hij verkozen raakt, is er niet. "Maar zelfs dan kan ik namens mensen van CD&V die wel verkozen werden mijn inhoudelijke expertise doorgeven." 

Daar is ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi het mee eens. "Peter Verlinden is een absolute expert in de internationale politiek, dat bewees hij tijdens zijn hele loopbaan. Net die kennis is bijzonder waardevol in het licht van de geopolitieke context van vandaag." 

Op plaats vier prijkt Minou Esquenet, schepen in de stad Brugge. Koen Geens mag als ervaren gezicht de lijstduwer zijn voor de partij. Bram Van Hecke (voormalig voorzitter Groene Kring) en Nathalie Lambrecht (schepen voor CD&V in Deinze) zijn respectievelijk de eerste en tweede opvolger op de lijst. 

Veel respect voor "Voor U"

Een kans voor hem, maar wel een domper voor Els Ampe en "Voor U", die nog geen maand na de start al een bekende naam ziet vertrekken. "Ik draag hen nog steeds een warm hart toe. Ik heb veel respect voor het project "Voor U" dat probeert het politieke landschap op te schudden", zegt Verlinden. 

Verlinden vindt dat laatste heel nodig, maar heeft ook het gevoel dat "Voor U" een project is van lange adem, terwijl hij beslist heeft maar één mandaat actief te zijn. "Dan denk ik dat ik bij CD&V meer kan betekenen. Ik hoop dat mijn ideeën kunnen doorsijpelen en echt effect hebben." 

Meest gelezen