Dingena Mol / HH

Van luizenkam, over luizenshampoo tot heuse luizenkliniek: wat helpt echt tegen hoofdluizen?

Wie last heeft van luizen kan zich tegenwoordig ook laten behandelen in een "luizenkliniek". Werkt de behandeling die je daar krijgt ook goed? "Denk toch eerst aan één van de klassieke methodes om luizen te behandelen", zegt arts Steven Van den Broucke, die gespecialiseerd is in luizen.

Luizen kunnen zeer hardnekkig te verwijderen zijn uit je haar. Dat heeft Steven Van den Broucke, arts gespecialiseerd in luizen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, aan den lijve ondervonden.

“Twee jaar geleden hadden we in onze familie ook last van luizen. Ik spreek dus uit ervaring als ik zeg dat de beestjes heel frustrerend kunnen zijn en dat ze sommige mensen wanhopig kunnen maken”, zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Ondertussen is een hele markt ontstaan om de beestjes te verjagen. De meest gekende en ook de goedkoopste manier om luizen te bestrijden, is de zogenoemde nat-kammethode. Bij deze techniek was je eerst het haar, dan breng je conditioner aan en ten slotte ga je met een luizenkam door het haar om zo de kleine beestjes te verwijderen. 

Beluister het volledige gesprek uit "De wereld vandaag" op Radio 1

Naast kammen kan je kiezen voor een luizenshampoo. Ouders die de wanhoop nabij zijn in hun strijd tegen de hoofdluis, kunnen nu ook terecht bij "luizenklinieken". Daar verwijderen ze de beestjes met een soort luizenstofzuiger. De prijzen variëren, maar voor een behandeling betaal je al snel 100 euro. Als je lang haar hebt, komt er nog eens een supplement van 20 euro bij. 

Werken de nieuwe behandelingen?

Niet goedkoop dus, maar dokter Van den Broucke begrijpt wel dat mensen naar een gespecialiseerde kliniek trekken voor een behandeling. En de methodes die de klinieken aanbieden, werken ook.

“De hoofdhuid wordt met een speciaal toestel verwarmd tot 58,8 graden. Luizen kunnen niet goed tegen warmte en daar speelt deze behandeling perfect op in.” Het is een techniek die je thuis best niet kan uitproberen, want een haardroger met dezelfde temperatuur, zou voor brandwonden op je hoofd kunnen zorgen.

De behandelingen in de luizenklinieken zijn dan wel effectief, toch is het niet de bedoeling dat iedereen er meteen naartoe gaat, vindt Steven Van den Broucke. “Het mag niet de eerste behandelingsoptie zijn. Ik zou nooit zeggen dat mensen die luizen hebben meteen naar zo’n kliniek moeten stappen. Er zijn ook andere, goedkopere manieren die kunnen werken.”

Welke behandeling werkt het best?

“De beste aanpak is om je haar eerst te wassen met een luizenshampoo en het daarna met een luizenkam lok per lok te kammen om de luizen weg te halen.” Als je die twee technieken combineert en dat na ongeveer 10 dagen nog eens herhaalt, is de kans groot dat je van de luizen verlost bent.  

Als je je hoofd kaalscheert, ben je zeker van de luizen verlost

Als de beestjes daarna toch nog niet verdwenen zijn, is er nog een laatste, drastische methode die altijd werkt: je hoofd helemaal kaalscheren. “De hoofdluis heeft haar nodig om zich in te verbergen. Als je alles afscheert, dan ben je er zeker van verlost.”

Een goede techniek dus, maar wel heel ingrijpend. Zeker veel jonge meisjes zien het niet zitten om hun lange lokken helemaal af te scheren. Van den Broucke stelt gerust: “Je hoeft niet onmiddellijk alles af te scheren. Als je echt hardnekkig last hebt van luizen, zal een veel kortere coupe de behandeling al een stuk eenvoudiger maken.”

Meest gelezen