Direct naar artikelinhoud

Wou dader Charleroi agentes onthoofden?

Twee dagen na de aanval op het politiecommissariaat in Charleroi is de gezondheidstoestand van de twee neergestoken agentes aan het verbeteren. Beide vrouwen zijn bij bewustzijn en lijken het moreel hoog te houden. Een van hen wordt overgebracht naar het universitaire ziekenhuis Saint Luc in Brussel, waar ze morgen een nieuwe operatie zal ondergaan. Sommige bronnen meldden vandaag dat de dader de agentes wou onthoofden. De verwondingen van de twee slachtoffers zijn weliswaar heel ernstig, maar bronnen dicht bij het onderzoek zeggen dat er van een poging tot onthoofding eigenlijk geen sprake is.

De politiewoordvoerder van Charleroi denkt dat de dader de agentes echt wilde onthoofden, zo meldt VTM Nieuws. "Wat ik kan zeggen: toen dat individu zijn hakmes bovenhaalde, richtte hij zich duidelijk naar het gezicht van de agentes. In een reflex doken ze weg en kregen ze verschillende steken in het gezicht", vertelt woordvoerder David Quinaux.

"De dader heeft de agentes zwaar toegetakeld. De eerste agente sloeg hij vol in het gelaat met zijn machete. Maar zeggen dat hij haar op die manier probeerde te onthoofden, is kort door de bocht", stellen bronnen dicht bij het onderzoek aan onze redactie.

Wou dader Charleroi agentes onthoofden?

Operaties

De twee agentes werden zaterdag na de aanslag met een machete met spoed geopereerd en nadien in een kunstmatige coma gebracht. Sinds zondagavond zijn ze opnieuw bij bewustzijn.

Hakima, die het zwaarst gewond raakte, zal allicht nog nieuwe operaties aan haar gezicht moeten ondergaan, maar vooralsnog is niets vastgelegd. Corinne, van wie de linkerkant van de kaak gedeeltelijk verlamd raakte, is maandag overgebracht naar Saint Luc in Brussel, waar ze een tweede keer geopereerd zal worden. De derde agente, die de terrorist kon uitschakelen, heeft psychologische bijstand gekregen.

Steun

Een delegatie van 24 agenten van de zes Brusselse politiezones is maandag naar Charleroi afgezakt om er hulde te brengen aan de twee gewonde collega's. Een tiental politiecombi's parkeerde voor het politiekantoor van Charleroi. "De agenten uit Brussel werden door onze korpschef ontvangen en ze konden hun morele steun neerpennen", zegt David Quinaux, woordvoerder van de politiezone Charleroi. "Ze hebben ook hun steun betuigd aan de collega's".

Steun

Koninkijk bezoek

Koning Filip zal dinsdag net voor de middag een bezoek brengen aan Charleroi, naar aanleiding van de aanval op twee agentes afgelopen zaterdag. Hij zal eerst het Grand Hôpital de Charleroi bezoeken, alvorens zich naar de plaats van de aanval te begeven. Dat meldt het Koninklijk Paleis. Tijdens zijn bezoek maakt hij tijd voor gesprekken met de lokale autoriteiten en het politiepersoneel dat de noodlottige dag van dienst was.

Koninkijk bezoek