Hij vloog met de kampioensbeker boven stadion van Genk, nu zit bekende helikopterpiloot in de cel

ANTWERPEN -

Hij staat bekend als de helikopterpiloot die de groten der aarde naar Tomorrowland of naar de Formule 1 in Spa-Francorchamps vervoert. Hij is ook de man aan de stuurknuppel van de MUG Heli van het UZ Gasthuisberg. Maar nu zit Luc B. (59) in cel, op verdenking van cocaïnesmokkel.

Joris van der Aa, Sam Reyntjens

De 59-jarige Luc B. uit Nijlen moet zowat de bekendste helikopterpiloot van het land zijn. Als er tijdens het dancefestival Tomorrowland beroemdheden of vips vervoerd moeten worden, dan is Luc B. met zijn helikopterbedrijf Heliventure FTO steeds van de partij. Een van de prominenten die zich door Luc B. over het festivalterrein liet vliegen, was Jan Jambon (N-VA), de voormalige minister van Binnenlandse Zaken en huidig Vlaams minister-president van de Vlaamse regering. In juni 2023 beleefde Luc B. zijn moment van glorie als helikopterpiloot. Het was immers B. die tijdens de waanzinnige titelstrijd tussen Antwerp, Genk en Union met helikopter boven de stadions cirkelde, met de kampioensbeker aan boord.

De link met de wereld van de politiek, sport en het amusement ligt voor de hand. Heliventure FTO is gevestigd in de gebouwen van het televisiebedrijf AED Studio’s in Lint. Glenn Roggeman, de CEO van AED Studio’s is sinds jaar en dag een zakenpartner van Luc B. Roggeman is bovendien medebestuurder van het helikopterbedrijf, dat aan de AED Studio’s een eigen, bij buurtbewoners omstreden heliplatform heeft.

Heliventure FTO beperkt zich als bedrijf niet tot het vervoer van vips, het bedrijf fungeert ook als opleidingsinstituut voor piloten. Het bedrijf is niet alleen aanwezig in Lint, maar ook op de luchthaven in Deurne en het vliegveldje in Hoevenen, naast de A12 richting Bergen-Op-Zoom. Daarnaast is Heliventure FTO ook al een tijdje de exploitant van de het vliegveld in Knokke. Heliventure FTO beschikt over drie toestellen voor personenvervoer, en één Airbus die uitgerust is medische helikopter waar MUG-interventies uitgevoerd worden. Luc B. profileert zich bovendien ook als transporteur van organen.

Niet eerste keer

De speurders van de federale politie van Brussel kwamen dinsdag in actie in het kader van een groot onderzoek naar internationale cocaïnehandel. De speurders voerden huiszoekingen uit in het hele land en arresteerden 22 verdachten, waaronder drie vermoedelijk corrupte politiefunctionarissen die vertrouwelijke informatie aan de bende zouden hebben gelekt. De speurders vielen ook binnen in het gebouw van de AED Studio’s in Lint, waar het kantoor van Luc B. werd doorzocht. De onderzoekers doorzochten ook het gebouw van de luchthaven in Knokke.

De bekende helikopterpiloot werd gearresteerd en aangehouden door de onderzoeksrechter. B. zou de kopstukken van de bende mogelijk hebben geholpen met het smokkelen van pakketten cocaïne van België naar het Verenigd Koninkrijk. De speurders onderzoeken of B. daarbij zijn helikopters zou hebben ingezet. Opvallend is wel dat Heliventure FTO al een tijd vluchten aanbiedt naar Londen. En in het verleden zou het bedrijf van Luc B. ook dringende orgaanstransporten hebben uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk.

Het is niet de eerste keer dat Heliventure FTO in verband wordt gebracht met cocaïnesmokkel. Joeri V., een andere piloot van Heliventure, werd enkele jaren geleden veroordeeld als hoofdverdachte in een groot dossier van cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen. En ook Luc B. zélf kwam in het verleden een aantal keer in aanraking met politie en justitie. Zo werd hij in een Mechelse drugsdossier schuldig bevonden aan internationale cocaïnesmokkel. De groep van Luc B. zou grote ladingen cocaïne van Zuid-Amerika hebben overgevlogen naar het West-Afrikaanse land Mauritanië. Luc B. ontsnapte uiteindelijk aan een bestraffing omdat het dossier meer dan vijftien jaar stof had vergaard bij Mechelse gerecht.

Hoge winsten

In het Brusselse dossier zou Luc B. hebben samengewerkt met de Marokkaanse verdachten, die cocaïne naar Groot-Brittannië wilden smokkelen. Wie er in slaagt om cocaïne naar Engeland te smokkelen, ziet zijn winsten verveelvoudigen omdat de prijs van een kilo cocaïne in het Verenigd Koninkrijk veel hoger ligt dan in België. Meester Kris Luyckx, sinds jaar en dag de vaste advocaat van Luc B., kon niet reageren.

Het onderzoek naar de Marokkaanse bende waar Luc B. mee zou hebben samengewerkt, ging van start nadat er in Sint-Jans-Molenbeek een aantal gewelddadige afrekeningen waren gebeurd die gelinkt waren aan de internationale cocaïnesmokkel. De organisatie zou vanuit Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, zijn aangestuurd. De spilfiguren zouden uit één familie komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer