Magnette spot met ambitie van De Wever om premier te worden: “Daarvoor moet je van je land houden”

© BELGA

PS-voorzitter Paul Magnette heeft op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij de spot gedreven met de wil van zijn N-VA-collega Bart De Wever om premier te worden. Magnette herhaalde dat hij zelf klaar was om “zijn verantwoordelijkheden op te nemen” aan het hoofd van een federale regering na de verkiezingen op 9 juni.

mts, adb
Bron: BELGA

“Meneer De Wever zegt ons nu dat hij premier wil worden. Wij zeggen tegen hem: ‘Meneer De Wever, als je een land wilt leiden, moet je dromen en ambities hebben voor dat land, niet het einde ervan wensen’”, sprak Magnette donderdagavond op de nieuwjaarsreceptie van de PS in Charleroi, waar Magnette burgemeester is.

De Wever verklaarde zich vorige zaterdag bereid om premier te worden in een soort zakenkabinet met een focus op de begroting en socio-economische hervormingen na de verkiezingen.

“Als je een land wilt leiden, moet je alle Belgen verenigen, samenbrengen, niet tegen elkaar opzetten. Als je een land wilt leiden, moet je er gewoon van houden”, zei de voorzitter van de PS. “En wij houden van dit land”, zei hij onder een daverend applaus. “We zijn intens Waals, Brussels, Franstalig, Duitstalig, maar we zijn ook Belgen, gehecht aan alles wat dit land ons gegeven heeft.” Hij had het over een “land van vrijheid”, “welvaart” en “solidariteit”.

“Vlaams-nationalisten lopen achter extreemrechts aan”

“Jullie horen allemaal dat sinister discours dat enkel ziet waar het slecht gaat en ons een terugkeer naar liberale bezuinigingen belooft als remedie. Jullie zien zoals ik dat de Vlaams-nationalisten, die achter extreemrechts aanlopen, teruggrijpen naar oude recepten: de mensen tegen elkaar opzetten, zondebokken aanduiden”, aldus de socialist nog.

“We willen de Walen, Vlamingen en Brusselaars samenbrengen”, stelde hij nog. Hij vermeldde ook de “kameraden” van Vooruit, die “hand in hand” gaan met hun Franstalige collega’s. “We willen met dezelfde overtuiging de mannen en vrouwen, de jongeren en ouderen, de validen en invaliden, zij die een job hebben en zij die er geen hebben, verenigen. We willen dat iedereen zijn leven kan leiden.”

“We zijn klaar om onze verantwoordelijkheden op te nemen”, aldus Magnette nog. “En ik ben persoonlijk klaar om mijn verantwoordelijkheden op te nemen als de burgers ons het vertrouwen geven.”

De socialist haalde ook uit naar extreemrechts, dat overal in Europa en in de wereld lijkt te groeien en dat hij beschreef als een “gevaar”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen