Hoe is het om te wonen in Dilsen-Stokkem?

Dilsen-Stokkem is een van de meest oostelijke en natuurlijke steden van het land, gelegen in de prachtige Maasvallei. Wat betekent dat om er te wonen? En wat is er nog allemaal zo te zien en beleven in Dilsen-Stokkem? We vertellen je het graag in dit artikel.

Zimmo redactie
Bron: Zimmo

Facts & figures

Dilsen-Stokkem staat zowel op het vlak van inwoners (21.340 – 16e meeste van Limburg) als oppervlakte (65,89 km2 – 15e grootste van Limburg) in de middenmoot van de provincie.

Zoals de naam doet vermoeden is Dilsen-Stokkem een echte fusiestad, die in 1971 ontstond na de samenvoeging van de vijf deelgemeenten Dilsen, Rotem, Elen, Stokkem en Lanklaar. Gevolg: Dilsen-Stokkem heeft niet echt een stadscentrum. De stad bestaat uit vijf gezellige dorpskernen met een lokaal horeca- en winkelaanbod.

Qua onderwijs vind je in elke deelgemeente een basisschool, en verspreid over de deelgemeenten vind je ook enkele middelbare scholen met een uitgebreid aanbod aan studierichtingen.

Dilsen-Stokkem echter vooral ideaal voor natuurliefhebbers: de stad ligt in de Maasvallei, wat zorgt voor enkele prachtige natuurgebieden boordevol beekjes, kanaaltjes, vijvers en de Maas. Ook het Nationaal Park Hoge Kempen ligt voor een deel op het grondgebied van Dilsen-Stokkem.

Toch op zoek naar de stedelijke sfeer? Dilsen-Stokkem is via de N78 expresweg vlot ontsloten naar de E314 (oprit Maasmechelen), waardoor je redelijk snel richting grotere steden in België, Nederland en Duitsland vertrekt. Maastricht ligt op 30 minuten, Eindhoven op een klein uurtje en het Duitse Aken op 45 minuten. Provinciehoofdstad Hasselt ligt op 35 km of 40 min rijden.

De highlights

Natuur, natuur en nog eens natuur. Twee van de voornaamste eyecatchers en trekpleisters van het gekende Nationaal Park Hoge Kempen liggen op het grondgebied van Dilsen-Stokkem: Center Parcs Terhills Resort en wellnesscentrum Elaisa, dat je waarschijnlijk al wel eens op een of andere Instagram-story hebt zien passeren. Met een uitgebreid aanbod aan wellnessfaciliteiten en -diensten in een adembenemend natuurlijk decor, zijn er weinig plekken in ons land waar je beter volledig tot rust kan komen.

Of het moest in een van de andere prachtige natuurgebieden van Dilsen-Stokkem zijn, natuurlijk. Wandelen en fietsen wordt hier een echt plezier, langs de oevers van de Maas, in Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd of Rivierpark Maasvallei … Benieuwd hoeveel kastelen jij kan spotten tijdens je wekelijkse fiets- of wandeltochtjes, eens je hier komt wonen.

Af en toe een dagje shoppen? Dan kan je naar Maastricht of Hasselt, en natuurlijk vooral naar het grote en gekende outletcenter Maasmechelen Village, dat grenst aan Dilsen-Stokkem.

Vastgoed in Dilsen-Stokkem

Dilsen-Stokkem is een grensgemeente met Nederland en dus een van de meest oostelijke gemeentes van Vlaanderen. Wonen in Dilsen-Stokkem is dus vrij betaalbaar. In 2023 kostte het gemiddeld € 279.026 om een huis te kopen in Dilsen-Stokkem. Een huis met drie slaapkamers heb je voor gemiddeld € 299.000, met twee slaapkamers voor gemiddeld € 235.333. Om een appartement te kopen in Dilsen-Stokkem betaalde je in 2023 gemiddeld € 262.688. Een appartement huren in Dilsen-Stokkem kostte vorig jaar gemiddeld €817.

De duurste deelgemeente in Dilsen-Stokkem is Elen, met een gemiddelde kostprijs van € 302.477 voor een huis. Elen wordt gevolgd door Rotem (€ 289.781), Dilsen (€ 285.446) en Lanklaar (261.821). Stokkem zelf is de goedkoopste deelgemeente, met een gemiddelde huizenprijs van € 249.041.

Liever ergens anders wonen in de provincie Limburg? Zimmo heeft het grootste aanbod in deze prachtige provincie!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer